Uniunea Europeana a autorizat o serie de reguli privind alimentatia sanatoasa, pentru a desfiinta perceptiile false sau nedovedite asupra mancarurilor si a bauturilor, precum promisiunile de pierdere in greutate sau cele privind buna functionare mintala sau sanatatea inimii.
Regulile de Nutritie si Sanatate facute publice de Uniunea Europeana privind alimentatia sanatoasa demonteaza exemplele clasice de “regim sanatos”, precum fructele, legumele, pestele gras, semintele, ouale, nucile si carnea de pasare.
In timp ce se presupune ca decizia organismului european va afecta site-uri si firme mari de produse care promit pierderea in greutate, dieteticienii se mentin reticenti in privinta schimbarilor. Potrivit acestora, multe dintre produsele regasite pe listele nou aprobate sunt ingrediente procesate, iar multe mancaruri evident benefice nu pot ridica indoieli privind efectele asupra sanatatii, ca de exemplu sucul de rosii, mierea, semintele de dovlec si broccoli.
Principalele aspecte ale noii liste aprobate de grupul de experti al Comisiei Europene sunt urmatoarele, comentate de dieteticianul autorizat Carrie Ruxton:
„Sanatos pentru inima”
Nou: Esterii de stanoli din plante sau sterolii din plante reprezinta ingredientul activ din unele produse care pretind ca reduc nivelul de colesterol.
Sunt necesare trei grame pe zi de astfel de ingrediente pentru a reduce cu 10 la suta lipoproteinele cu densitate mica (LDL sau “colesterolul rau”), dar ingredientele sunt patentate, insemnand ca se gasesc foarte greu.
Produsele care contin grasimi Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru reducerea nivelului de colesterol.
Vechi: Soia. In ciuda diverselor teste clinice care au demonstrat ca produsele din soia pot mentine nivelul de colesterol din sange la o valoare sanatoasa, constatarea a fost respinsa pentru ca specialistii nu au identificat de unde provenea efectul benefic, din proteinele din soia sau de la alte substante naturale din soia.
Parerea dieteticianului: Inca merita sa consumam mancare de soia pentru sanatatea inimii, pentru ca nu conteaza un detaliu ca provenienta efectului cat timp stim ca exista unul. Ovazul, de asemenea bun pentru noi, a primit aviz pozitiv din partea UE.
„Mentin functionarea normala a intestinelor”
Nou: Lactuloza, dizaharidul sintetic prescris de obicei pentru oameni varstnici si bebelusi, isi va face efectul daca e servit intr-o lingura mare. Carbunele medicinal a fost, de asemenea, identificat drept remediu pentru flatulenta.
Vechi: Probioticele
Parerea dieteticianului: Alegeti solutia naturala a prunelor.
„Te pastreaza satul pentru mai mult timp”
Nou: Hidroxipropil metilceluloza, o fibra mai putin cunoscuta, a fost introdusa in evidenta UE de substante sanatoase pentru ca pretinde sa mentina zaharul din sange la un nivel stabil.
Vechi: Mancarea cu index glicemic scazut. Produsele alimentare bogate in proteine care se presupune ca te pastreaza satul pentru mai mult timp au fost, de asemenea, excluse din lista alimentelor benefice pentru sanatate.
Parerea dieteticianului: Alimentele cu index glicemic scazut, precum ovazul, pastele, orezul integral si semintele de leguminoase, sunt in continuare bune, fara efecte secundare.
„Cresc energia”
Nou: Magneziul si vitaminele B, ca riboflavina, B6 si niacina. Acestea sunt acum adaugate in bauturile energizante – de obicei alaturi de stimulenti precum cofeina.
Vechi: Ceaiul. In ciuda unor evidente pozitive care arata ca nivelurile mici de cofeina, precum cele aflate in ceai, te invioreaza, o avertizare de sanatate a fost data doar in privinta produselor cu doza ridicata de cofeina.
Parerea dieteticianului: Ceaiul este o sursa mai sanatoasa de cofeina decat bauturile energizante, intrucat nu contine zahar in mod natural.
„Mentin imunitatea”
Nou: Vitaminele A si C sunt elementele nou adaugate, schimbarea insemnand, de exemplu, ca un sirop care contine fructe in proportie de cinci la suta poate fi sanatos datorita adaosului de vitamine.
Vechi: Broccoli a fost respins de pe noile liste UE, pentru ca studiile nu au fost destul de controlate, iar grupul de experti a considerat ca era prea multa diversitate printre speciile de broccoli. Mierea Manuka a fost si ea respinsa, deoarece compozitia ei variaza in functie de sursa.
Parerea dieteticianului: Pastrati lucrurile naturale. Morcovii si spanacul sunt bogati in vitamina A, in vreme ce kiwi, portocalele si napii furnizeaza suficienta vitamina D.