N-avem stiinta de barbati care sa fi pozat in Leonardo DiCaprio cu frizura in bataia vantului, cand barca se scufunda. La schimb, cunoastem mironosite care-si pun salul pe cap si pozeaza in Maica Precista.
Acum, Dumnezeu sa ne ierte, dar ne gandim ca ideea cu sa fim mai blanzi, mai iertatori, prostii sa fie mai destepti iar desteptii, mai prosti in perioada asta, de pre- Craciun, de la unul din astia doi ni se trage. Dupa cum natia se trage de la Ram.
Asadar, e cazul ca, de exemplu azi, 15 decembrie 2012, pentru a deveni ceea ce nu putem fi, sa ne inchidem in cate o camera de doi pe doi, fara lumina – se ocupa Electrica de asta ! – sa tragem zavorul dupa noi, si sa ascultam – “Floriiile Daaaaalbe, Florile Daaaaaaalbe”. La lirisme din astea si la parastase se plange la greu, deci va zice lumea ca suntem sensibili. In alte zile din an ar comenta ca suntem dusi, deci sa nu ratam ocazia !
Acum, si procesul de desuspectizare trebuie sa fie in floare. In consecinta, politia nu va trebui sa mai dea – zdrang ! – cu berbecul in usa infractorilor – “Deschideti, potera !, Culcat !” si alte prostii din astea de dat la televizor. Mascatii se vor transforma in colindatori care – tup-tup ! – vor veni pe la ferestre sa depene povesti cu suspecti de evaziune fiscala prinsi, iar gospodinele ii vor servi cu gogosi. Daca se iveste si-un plod prin odaie, politistul-sef, cu cagula nescoasa de pe mutra, il va lua pe genunchi si-l va mangaia pe crestet. Muierea ii va privi duios cu coada ochiului, iar a doua transa de gogosi se va face scrum. Ce mai imagine de pus pe Facebook, uau! Uite asa se releaga casatoriile – el plecat dupa lemne in padure, nevasta – acasa, agentul – in misiune. Ce vina o fi avand copilul, nu stim !
De altfel, chestiile astea idilico-pasnico-domestice creeaza in fiinta umana un sentiment atat de puternic, ca ajungi sa plangi de mila chiar si inculpatilor din Procesul de la Nurenberg. Vedeti cum se poate schimba cursul istoriei ?
Totusi, in perioada de nonperchezitii se reduce riscul imbolnavirilor de inima si angaralele de dupa – mers la doctor, interogatoriu – “Fumezi, bei ? Fa-i ecagheul, sora! Ma mir ca nu te-a luat gaia. Hai, cine e la rand ? Ia loc si dezbraca-te”.
Eventual, maine putem sa varsam si o a treia lacrima pe anul asta – prima a fost cand ne-am nascut, a doua – cand era sa dea ortul popii Zavoranca – pentru, la alegere: ca ne-a batut Ungaria la handbal, ca s-a incalzit prea mult Terra.
Din arsenalul sentimentalo-ordodox- prefacatoricesc nu trebuie omise nici alte atitudini de smerenie; astfel, daca unul te-a facut una cu soseaua pe trecerea de pietoni si mai misti, totusi, trebuie , ca un bun crestin, sa suni la 112 si, cu glas pierit, sa ceri ajutorul pompierilor sa te tina pe picioare pana te ia la tinta, din nou, ala cu bolidul, sa te faca una cu drumul neasfaltat. Asa, ai parte de lumanari pe marginea carosabilului si contribui la iluminarea feerica a orasului.
Despre alte transformari conjuncturale vom mai scrie in Postul Pastelui. Acum, deja ne este rau de atata prefacatorie. O zi buna !

Florin TANASESCU