Angajatii primariilor din Mizil si Plopeni pot rasufla usurati: isi vor primi salariile restante

* CJ a alocat 372.000 de lei pentru plata acestora

Salariatii a doua primarii de oras din judetul Prahova pot rasufla usurati, inainte de Sarbatorile de Iarna: isi vor primi salariile restante. Ieri, alesii judeteni au aprobat, la rectificarea bugetului, inclusiv alocarea din fondul de rezerva la dispozitia Consiliului Judetean a sumei de 300.000 de lei pentru acordarea unui ajutor financiar orasului Mizil, in vederea achitarii salariilor restante, in acelasi scop fiind repartizata si suma de 72.000 de lei catre Primaria Plopeni.
Fondurile primite vor acoperi, potrivit primarului orasului Mizil, Emil Proscan, plata restantelor salariale pentru angajatii primariei, care, de cateva luni, ridica tot mai rar de la casierie drepturile banesti. „Aici, la Mizil, avem mai multe cauze care au condus la aceasta situatie. Prima ar fi proiectele europene. Statistic vorbind, Primaria Mizil are in derulare cele mai multe proiecte finantate din fonduri europene. Desi atragem bani de la Uniunea Europeana, proiectele au nevoie de cofinantare care, desi este redusa, inseamna niste bani alocati din bugetul local pentru acest lucru. Pe de alta parte, prefinantarea necesara implementarii acestor proiecte – care este asigurata tot din fondurile noastre si abia ulterior ni se restituie banii – toate acestea au condus la perturbari in finantele orasului. O alta problema, majora, este faptul ca nu s-au intors la bugetul orasului – din cotele defalcate de la bugetul de stat – circa 15 miliarde de lei vechi, astfel ca am fost nevoiti sa lasam plata salariilor la sfarsit si am ramas descoperiti cateva luni. Salariatii primariei au mai luat, o data la doua luni, banii, dar acum am ramas descoperiti. Suma alocata de la fondul de rezerva al Consiliului Judetean Prahova ar trebui sa ajunga pentru acoperirea necesarului”, ne-a declarat, ieri, primarul orasului Mizil, Emil Proscan.
Tot ieri, la rectificarea bugetului, au fost redistribuite fondurile pentru institutii aflate in subordinea Consiliului Judetean, printre care si pentru cele trei spitale mari aflate in administrarea CJ Prahova. Astfel, in urma solicitarii venite din partea conducerii Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, s-a aprobat, de asemenea, alocarea sumei de 211.340 de lei pentru finantarea cheltuielilor cu bunuri si servicii (achizitionare de calculatoare, imprimante, semnatura electronica, achitarea unor cheltuieli de intretinere si functionare). Si pentru Spitalul de Obstetrica – Ginecologie Ploiesti si Spitalul de Pediatrie s-au redistribuit fondurile pentru capitolul de cheltuieli cu intretinerea si functionarea acestor doua unitati medicale.
V.STOICA