Ministerul Sanatatii a adresat populatiei o serie de recomandari astfel incat aceasta sa fie cat mai putin afectata de temperaturile foarte scazute din aceasta perioada.
Printre cele mai importante se regasesc evitarea deplasarilor in spatii deschise si a expunerii la frig, consumarea alimentelor bogate in proteine, precum si a fructelor si a legumelor. Persoanele care au probleme de sanatate este bine sa urmeze cu strictete sfatul medicului, iar varstnicii – in special cei care sufera de afectiuni cardiace si respiratorii – ar trebui sa evite deplasarile si, mai ales, locurile aglomerate.
Consumul de bauturi alcoolice despre care unii cred ca ii poate ajuta sa reziste mai usor la frig face mai mult rau decat bine si trebuie evitat atunci cand este ger, avertizeaza specialistii. De fapt, consumul de lichide cu grade alcoolice scade rezistenta organismului, predispune la somn si creste riscul aparitiei degeraturilor. In aceasta perioada, o atentie speciala trebuie acordata si copiilor. Ei nu trebuie lasati singuri in interiorul autovehiculelor parcate, iar camerele lor trebuie incalzite, insa fara a folosi instalatii improvizate, deoarece micutii se pot intoxica usor cu monoxid de carbon. MS mai recomanda evitarea deplasarilor pe distante lungi in vehicule fara climatizare si conditii sigure de transport, dar si asigurarea protectiei mainilor si a picioarelor, pentru a le feri de degeraturi. Daca totusi acestea apar, trebuie sa va adresati, imediat, unui medic.
Ministerul Sanatatii a mai anuntat ca, prin intermediul structurilor sale subordonate si prin cele ale Ministerului Administratiei si Internelor, in colaborare cu autoritatile locale, vor fi asigurate masurile de prevenire a deceselor prin hipotermie pentru persoanele fara adapost.
A.M.