Mai devreme de anul 2014, Teatrul de Papusi „Ciufulici” din Ploiesti nu va beneficia de un sediu nou, desi un proiect in acest sens a fost promovat de autoritatile locale inca de acum cativa ani. Conform proiectului, teatrul ar urma sa fie mutat intr-o cladire monument aflata pe Bulevardul Independentei, dar aceasta trebuie, mai intai, consolidata si modernizata, iar investitia este evaluata la
754 mii de euro, inclusiv TVA.
Timp de cateva zeci de ani, spectacolele Teatrului de Papusi „Ciufulici” din Ploiesti- multe dintre ele premiate la festivaluri nationale si internationale – au fost prezentate in Casa „Ergas Avram Mamaciu” de pe strada Mihail Kogalniceanu, care este, de asemenea, o cladire de patrimoniu. In anul 2008, Consiliul Local Ploiesti a aprobat indicatorii economici pentru reabilitarea cladirii de pe Bulevardul Independentei nr. 14, in scopul mutarii in acest spatiu a Teatrului de Papusi, dar pana in prezent nu a fost realizata decat partea de proiectare. Casa „Ergas Avram Mamaciu” a fost revendicata si castigata de mostenitorii fostilor proprietari, iar din 2010, spectacolele pentru copii sunt prezentate atat in sala mare a Teatrului „Toma Caragiu”, cat si la Cercul Militar.
Directia Tehnic Investitii a Primariei Ploiesti a incheiat un contract de prestari servicii de proiectare cu SC Restitutio SRL, firma elaborand o documentatie in care sunt propuse mai multe lucrari de reamenajare si consolidare a cladirii de pe Bulevardul Independentei nr. 14. Fost sediu al sectiei de Estrada a Teatrului, constructia reprezinta un monument de arhitectura, face parte din situl urban „Centru istoric al municipiului Ploiesti” inscris in lista Monumentelor Istorice ale judetului Prahova si este proprietate a municipiului Ploiesti. Proiectantul a propus efectuarea unor lucrari pentru consolidarea structurii de rezistenta a imobilului, amenajarea unor spatii suplimentare necesare desfasurarii in bune conditii a activitatilor, refacerea tuturor finisajelor si a instalatiilor de incalzire, sanitare, electrice, executia termoizolarii, inlocuirea sistemului de incalzire existent cu ventiloconvectoare, inlocuirea tamplariei. Totodata, cladirea va fi extinsa, supraetajata si va fi dotata cu aparatura moderna pentru spectacole. Primaria va demara, anul viitor, procedurile de achizitie publica pentru atribuirea contractului de lucrari in scopul reabilitarii cladirii de pe Bulevardul Independentei nr. 14, iar investitia va dura un an.
Ana MAXIM