La sfarsitul unui an olimpic, in sportul prahovean exista atat motive de bucurie, dar si de tristete. Baschet, judo, skeleton, inot, scrima si handbal ar reprezenta disciplinele olimpice in care reprezentantii prahoveni au excelat in acest an, la care s-ar mai putea adauga si sah si popice, care, insa, nu sunt sporturi olimpice.
CSU Asesoft si Conpet Petrolul au tinut capul de afis in sportul de echipa
La sporturile de echipa, baschetul si popicele au fost singurele discipline la care Prahova a fost in frunte. Dupa ce in 2011 i-a fost oprita la sapte seria titlurilor nationale consecutive, echipa CSU Asesoft Ploiesti a reusit sa redevina campioana a tarii, elevii antrenorului Vladimir Arnautovic invingand in finala din mai, in patru meciuri, pe BC Timisoara. Astfel, gruparea ploiesteana a redevenit formatia numarul unu a Romaniei.
Dar, CSU Asesoft a avut si motive de dezamagire, pe finalul anului, cand nu a reusit un parcurs asa cum si-ar fi dorit in Cupa Eurochallenge, castigand un singur meci.
O alta echipa care a impresionat in acest an a fost cea de popice de la Conpet Petrolul, condusa de antrenoarea-jucatoare Luminita Dogaru, desemnata cea mai valoroasa sportiva din tara in 2011 de catre Federatia Romana.
Chiar daca nu a reusit sa opreasca monopolul Electromures Romgaz Targu Mures din Campionatul national, devenind, din nou, vicecampioana, echipa ploiesteana si-a facut debutul in Liga Campionilor printr-o performanta de exceptie. Conpet Petrolul a obtinut medaliile de bronz la cea mai importanta competitie inter-cluburi din Europa, care s-a desfasurat in aprilie, la Celje, in Slovenia.
De asemenea, formatia ploiesteana si-a mai adjudecat, in a doua parte a anului, si medaliile de bronz la Cupa Europei, la Apatin, in Serbia, competitie la care, insa, jucatoarele prahovene si-ar fi dorit sa ajunga in finala mare.
Handbalul profesionist, la pamant
Pentru handbalul prahovean de la nivelul seniorilor a fost un an dezamagitor, ambele echipe din Liga Nationala, de la CSM Ploiesti, luptandu-se pentru a nu retrograda. Chiar daca a inceput anul de pe pozitia a sasea in clasament, echipa feminina a incheiat pe locul al zecelea, scapand de barajul pentru mentinere in ultimele momente.
Nici echipa masculina nu a avut un parcurs mai fericit, fiind nevoita sa joace la baraj pentru a ramane in primul esalon valoric, ceea ce, pana la urma, a reusit.
Din pacate pentru iubitorii handbalului prahovean, nici in prima parte a sezonului actual cele doua echipe nu s-au indepartat de ultimele pozitii ale ierarhiei, fiind, in continuare, printre pretendentele la retrogradare. Daca situatia baietilor este ceva mai buna, fiind deasupra liniei de retrogradare, la finalul turului, pentru formatia feminina va fi foarte greu de a scapa de ultimul loc pe care se afla in momentul de fata, fiind singura echipa din campionat care nu a reusit nicio victorie.
La arbitraj avem reprezentanti de marca
Daca echipele de handbal se descurca foarte slab, nu acelasi lucru se poate spune si despre arbitrajul prahovean. Devenit unul dintre cei mai respectati arbitri din tara, ploiesteanul Romeo Stefan a avut un an deosebit. Facand pereche cu bucuresteanul Bogdan Stark, acesta a fost desemnat sa arbitreze la Campionatul Mondial de tineret, la Liga Campionilor Asiei, precum si la cateva meciuri din Liga Campionilor Europeni.
De asemenea, cea mai mare veste pentru acestia a survenit de curand, cand Stefan si Stark au fost trecuti pe lista cuplurilor care vor arbitra la Campionatul Mondial de handbal masculin de luna viitoare, din Spania.
Fetele sunt baza in sporturile individuale
Concurente la judo, Alina Dumitru si Andreea Chitu au fost performerele din Prahova in acest an in sporturile individuale. Prezente la Jocurile Olimpice, la care Alina a castigat medalia de argint, si campioane europene, sportivele de la CSM Ploiesti-Steaua Bucuresti au obtinut cele mai bune performante dintre reprezentantii gruparilor prahovene.
De asemenea, un rezultat deosebit a mai obtinut si Maria Mazilu, chiar in decembrie, castigand medalia de bronz la Campionatul Mondial de skeleton pentru tineret. Astfel, componenta Clubului Sportiv Orasenesc Sinaia a confirmat ca este una dintre sperantele Romaniei pentru editia din 2014 a Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci.
Sperante pentru viitor mai reprezinta si sportivele clubului Petrolul Ploiesti – Florina Ilie, la inot, si Corina Damaschin, la floreta – amandoua in varsta de 16 ani, care au reusit, anul acesta, sa se califice la Campionatul European. De adaugat ca Florina Ilie s-a calificat in semifinalele probei de 100 m bras de la Europene si a ajuns sa nu aiba concurenta in tara, stabilind, anul acesta, si un record national in bazin normal.
La baieti, ar fi de remarcat performantele reusite de Cosmin Chioibasu, de la CSO Sinaia, care a fost la o mansa distanta de o medalie la proba de skeleton de la Jocurile Olimpice de tineret, si de Flavius Stroe, micutul sahist de la CSM Ploiesti castigand medalia de argint la Campionatul Uniunii Europene si–a situat pe locul 16 la Campionatul European pentru copii si juniori.
Petre APOSTOL