Conventia Nationala a PDL pentru alegerea unei noi conduceri va avea loc in luna mai 2013, iar pana atunci Vasile Blaga ramane presedinte al partidului, au declarat surse participante la sedinta Colegiului Director. Surse din Colegiul Director al PDL au relatat ca s-a decis, ca pana la 15 februarie 2013, sa fie facuta analiza organizatiilor judetene, iar in 23 februarie sa aiba loc Consiliul National de Coordonare (CNC), organismul care poate convoca, potrivit Statutului, Conventia Nationala.
Conventia Nationala ar urma sa aiba loc in luna mai 2013, conform deciziei din Colegiul Director, au precizat aceleasi surse. Conform acestora, pana atunci Vasile Blaga ramane presedinte, singurele demisii depuse pana acum fiind ale lui Cristian Preda si Sever Voinescu.
Membrii conducerii PDL si liderii judeteni ai partidului s-au reunit ieri, pentru prima data dupa alegerile parlamentare de duminica, la care formatiunea a inregistrat un esec.
PDL va avea, dupa noul congres stabilit in luna mai, o formula de conducere mai restransa, astfel incat sa reflecte noua configuratie parlamentara. Liderul partidului, Vasile Blaga, a precizat ca noul Birou Permanent National va fi mai suplu, iar din randul celor care vor alcatui filialele din teritoriu vor disparea tradatorii. Primul pas a fost deja facut in sedinta Colegiului Director de ieri. Practic, cei responsabili pentru crearea Aliantei Romania Dreapta si-au depus demisiile, hotarandu-se totodata ca reprezentantii PNTCD si cei ai Fortei Civice care au castigat mandate de parlamentari sa fie primiti in grupul PDL. Primul sacrificat a fost Cristian Preda. Prim-vicepresedintele PDL si-a anuntat demisia din functie asumandu-si rolul pe care l-a avut in sustinerea ARD. “Am sustinut propunerea ARD, iar aceasta constructie a esuat. E firesc sa prezint demisia”, a fost anuntul facut de catre Cristian Preda.
Al doilea pas al planului trasat ieri consta in analiza organizatiilor si pedepsirea primarilor care au dat dovada de non-combat, sau au sustinut USL in campania electorala. Respectivii primari au fost catalogati drept “tradatori” de catre mai multi lideri de filiale, printre care se numara presedintele PDL Bistrita-Nasaud – Ioan Oltean, presedintele PDL, Cluj – Daniel Buda, si presedintele PDL Salaj – Nicolae Bode. Practic, democrat-liberalii au decis ca, pana la 15 februarie 2013, fiecare organizatie sa-si faca ordine in propria curte, astfel incat sa nu mai existe tradatori pentru viitor.
“Vom lua masuri in functie de rezultatul analizei interne, dar cei care au fost pe fata cu USL, care au aparut pe bannerele lor sunt out, afara! Ii dam afara pe toti! Ce sa le mai facem?”, a explicat Vasile Blaga. Cel de-al treilea pas va fi congresul partidului, stabilit pentru luna mai 2013. La noua Conventie Nationala ar urma sa participe 5000 de delegati din teritoriu, un numar record pentru congresele PDL, iar noua conducere a partidului va fi mai restransa.