Conform prevederilor Codului Fiscal, in cazul anumitor categorii de contribuabili, ieri a fost termenul-limita de declarare si/sau de plata a unor impozite si taxe, in locul datei de 25 decembrie 2012. Ne referim, in primul rand, la persoanele fizice organizate ca intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane fizice autorizate care realizeaza venituri din activitati independente (comerciale, prestari de servicii) sau din practicarea unor profesii libere.
De asemenea, in aceasta categorie intra si contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, indiferent daca acestia sunt impozitati in sistem real sau la norma de venit.
Concret, in cazul Municipiului Ploiesti, aveau obligatia sa declarare si sa plateasca taxele cuvenite 11.500 de persoane juridice si 11.800 de persoane fizice, acestea din urma avand doar obligatia de plata.
Potrivit reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova, cei mai multi dintre contribuabilii amintiti si-au achitat, chiar mai devreme decat termenul prevazut, taxele datorate la bugetul general consolidat al statului. Este vorba despre impozitul pe venit aferent trimestrului IV din acest an, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate. Cine nu s-a incadrat in termenul legal urmeaza sa achite penalizari de intarziere.
C.D.