Ieri, coordonatorii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Prahova au marcat Ziua Nationala fara Tutun, stabilita anual, pentru a treia zi de joi a lunii noiembrie. Actiunile s-au desfasurat in licee din Ploiesti si din alte localitati ale judetului, punandu-se accentul pe consilierea tinerilor cu varste cuprinse intre 16 ani si 18 ani care prezinta un risc mare de a se apuca de fumat.
In context, dupa cum ne-a precizat coordonatorul Cosmin Neagu, de la CPECA Prahova, “ultimele studii efectuate releva prevalenta fumatului la tineri, chiar inainte de implinirea varstei de 16 ani. Ponderea acestora este, atat la nivelul judetului Prahova, cat si la nivel national, de 52%. Este foarte mult, este un procent chiar ingrijorator”.
De asemenea, interlocutorul nostru ne-a spus ca raportul intre populatia fumatoare barbati/femei, la nivelul Prahovei, este de 2:1, situatie care se inregistreaza si la nivel national.
Consecintele fumatului – in ceea ce priveste sanatatea si costurile financiare ale acestui “moft” – au fost explicate, ieri, elevilor, punandu-se accent pe riscul contractarii de afectiuni cardiovasculare si ale plamanilor.
Actiuni dedicate luptei impotriva fumatului au mai fost organizate de CPECA Prahova si la sfarsitul lunii mai 2012.
In acest context, Cosmin Neagu ne-a precizat: „Orice actiune impotriva fumatului se justifica. De altfel, noi, cei de la CPECA Prahova, am derulat activitati de constientizare asupra riscurilor la care se supun fumatorii tot timpul, nu doar in anumite zile. Nu in ultimul rand, am atras atentia si consumatorilor de droguri asupra a ceea ce presupune recidiva atat in privinta consumului de stupefiante, cat si a fumatului. Am avut cazuri, aici, la Ploiesti, de copii, care, la o varsta extrem de frageda – 9 ani – inhalau aurolac. Din fericire, la o astfel de varsta nu au fost inregistrate si cazuri de fumatori. Dar, dupa cum stau lucrurile in societatea de astazi, nu-i exclus acest lucru “.
Fl. TANASESCU