Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii, ANCOM, a prelungit cu un an, pana la 31 decembrie 2013, obligatia Postei Romane de a furniza servicii in toate localitatile din Romania, activitate neprofitabila pentru operator. “Autoritatea a facut ultimul pas catre liberalizarea totala a pietei serviciilor postale prin discutarea a doua decizii cu reprezentantii industriei de profil (…). Principalele modificari pe care cele doua decizii ANCOM le vor aduce cadrului de reglementare sunt prelungirea cu un an a calitatii de furnizor de serviciu universal a Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), eliminarea dreptului rezervat acesteia asupra furnizarii anumitor servicii, precum si stabilirea unui nou mecanism de compensare a eventualelor pierderi inregistrate de furnizor ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal”, se arata intr-un comunicat al institutiei. De asemenea, ANCOM a modificat conditiile de intocmire si auditare a situatiilor financiare separate de catre CNPR care vor furniza date inclusiv in scopul determinarii costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal.
Astfel, dupa 31 decembrie 2012, cand expira dreptul exclusiv al CNPR de a presta servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 de grame si al caror tarif este mai mic de 2 lei, orice furnizor de servicii postale va avea dreptul de a furniza acest tip de servicii. In acelasi timp, calitatea de furnizor de serviciu universal a CNPR se extinde cu un an, respectiv pana la data de 31 decembrie 2013, dat fiind faptul ca, in prezent, cadrul legislativ national este in curs de modificare, in vederea respectarii, de catre Romania, a obligatiei de a transpune legislatia comunitara din domeniu, asigurand in continuare dreptul utilizatorilor de a beneficia de un set minim de servicii postale la o anumita calitate in orice localitate de pe teritoriul Romaniei prin intermediul mecanismelor serviciului universal. Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor – 75% si Fondul Proprietatea – 25%.
In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.