Profesorul emerit Paul D.Popescu, personalitate cu merite deosebite in sfera istoriei nationale si locale, a fost rapus de o boala necrutatoare, in ziua de 19 noiembrie a.c., la varsta de 85 de ani.
Prin disparitia sa, comunitatea ploiesteana pierde pe unul dintre cei mai devotati fii, pe omul care si-a dedicat intreaga viata cercetarii si publicarii valorilor istorice si culturale ale municipiului Ploiesti si judetului Prahova, pe unul dintre dascalii de exceptie care au slujit cu credinta, rigoare stiintifica si respect traditiile scolii romanesti.
Nascut la Ploiesti, la 16 iulie 1927, istoricul Paul D.Popescu a crescut intr-un climat familial favorabil cultivarii pasiunii pentru studiul istoriei, desavarsindu-si pregatirea in domeniu la renumita Facultate de Istorie a Universitatii Bucuresti, ale carei cursuri le-a absolvit, cu merite deosebite, in anul 1949.
Revenit in orasul natal, incepand din acelasi an, a oficiat cu distinctie calitatea de profesor la Scoala Medie Tehnica de Petrol, Liceul Seral si Scoala Medie „I.L.Caragiale”, renumitul colegiu national de astazi, iar apoi, cu inalta responsabilitate fata de profesiune si de lege, pe aceea de inspector scolar de istorie la Sectia de invatamant a fostei regiuni Ploiesti (1953-1957) si la Inspectoratul Scolar Judetean Prahova, intre anii 1968-1988.
Pentru daruirea si inaltul profesionalism cu care a slujit misiunea formativa si educativa a scolii, a fost distins cu onorantul titlu de „Profesor emerit”, alaturandu-se, astfel, pleiadei de eminenti dascali ploiesteni, precum demnii de onoare si respect Nicolae I. Simache, Ion Th. Grigore, Constantin Boncu, Vasiliu Aspasia si celorlalti purtatori cu demnitate ai acestui titlu.
Ca istoric, aplecat asupra cercetarii trecutului, spre luminarea cailor viitorului, profesorul Paul D.Popescu ne-a lasat o pretioasa mostenire, in zecile de mii de pagini de studii si lucrari monografice, cu care ploiestenii, prahovenii, si nu numai ei, se pot mandri pe buna dreptate si-i pot fi de-a pururea recunoscatori.
Lucrari precum: „Istoria Prahovei in date, Ploiesti-Mileniul II. O istorie in date si imagini”, „Prahova si Ploiestii in timpul epopeii lui Mihai Viteazul”, „Prahova in vremea Revolutiei de la 1848”, „Ploiestii si Prahova in vremea dobandirii independentei de stat a Romaniei”, „Nicolae I.Simache. O istorie adevarata”, „Personalitati prahovene, Grigore Ion”, „Un erou «cunoscut», Take Ionescu al nostru, Th.V. Ficsinescu”. „Evocare a unui mare uitat, Gerard Joseph Duque traversandu-si epoca”, „Documente de piatra si de bronz ale Municipiului Ploiesti”, „Liceul «Mihai Viteazul». Contributii monografice”, „Ploiesti. Ghid de oras, Bulevardul Independentei”, „Municipalitatea ploiesteana”, „Cartea satelor chiojdene”, „Carte pentru Valcanesti”, lucrarile monografice consacrate Liceului „I.L.Caragiale”, Bibliotecii Liceului „Sfintii Petru si Pavel”/Liceul „I.L.Caragiale”, revistei „Axioma”, Liceului „Despina Doamna”, precum si cele ramase in manuscris, printre care: „Inima Prahovei” (2 volume, depuse la Biblioteca Judeteana „Nicolae Iorga”), Tipografia „Neamul Romanesc”, lucrarile beletristice cu tematica istorica si multe altele il prezinta pe autor in calitatea sa de om al cartii, om al cercetarii, om de cultura devotat pana la sacrificiu misiunii asumate.
Ploiestenii i-au putut cunoaste si aprecia, de-a lungul anilor, si pasiunea si perseverenta din sfera publicisticii gazetaresti, urmarind, saptamana de saptamana, zecile, sutele de articole incredintate ziarului „Prahova”, gazetei culturale „Axioma” si altor publicatii, referitoare la „Memoria zidurilor”, personalitati prahovene, unele evenimente si traditii care au animat viata comunitara si familiala a ploiestenilor. Toate acestea innobileaza, la randul lor, munca istoricului, constituind o veritabila contributie la scrierea monografiei orasului natal.
Profesorul Paul D.Popescu a fost o prezenta vie, activa, neobosita, pe scena culturala a Ploiestilor si a judetului nostru, in cadrul scolilor, Muzeului de Istorie si Arheologie, al Universitatii Populare, al bibliotecilor publice, al caselor de cultura, precum si al bisericilor din oras.
Iata, in linii mari, viata si opera acestei personalitati de exceptie, pe care, din nefericire, n-o vom mai putea intalni la Biblioteca Judeteana, la arhive, la intrunirile cu caracter cultural, la intalnirile periodice ale generatiilor de elevi care l-au admirat, si nici macar insotind pe buna si devotata sa sotie, doamna Lelia, ea insasi o distinsa profesoara, la diferite alte evenimente.
Societatea Culturala „Ploiesti-Mileniul III”, care a avut o fructuoasa colaborare cu regretatul istoric Paul D.Popescu, isi exprima si sub aceasta forma sentimentele de stima si de pretuire pentru tot ceea ce a facut si ne-a lasat mostenire, in numele unei devotiuni nemarginite fata de istoria poporului roman, de orasul in care s-a nascut, s-a format si s-a afirmat ca un bun cetatean, ca un intelectual autentic, inzestrat cu harul unei munci perseverente si al unei creativitati pilduitoare.
Vom pastra mereu vie, in inimile noastre, amintirea marelui fiu al Ploiestilor – PAUL D.POPESCU.