– Domnule presedinte, sunt trei ani de cand firmele romanesti si – implicit – cele prahovene se tot lupta cu criza. In opinia dv., sfarsitul acestui an va coincide sau nu si cu sfarsitul crizei?
– Raspunsul nu este deloc simplu. Mai ales ca factorii care influenteaza situatia economiei romanesti sunt foarte diversi si, uneori, dificil de prevazut, chiar imprevizibili. In ceea ce priveste Prahova, ramanem, chiar si dupa trei ani de criza, unul dintre motoarele economiei romanesti. Situatia la nivelul acestui an – care va fi disponibila in primul trimestru din 2013 – putem doar s-o banuim, raportandu-ne la situatia economiei nationale. Din nefericire, criza nu se va incheia la finalul anului in curs, nici la nivel european si nici in Romania. Si asta deoarece cauzele sunt interconexate, economia romaneasca fiind parte a economiei UE. Totusi, cred ca efectele crizei din Romania si – in consecinta – din judetul nostru vor fi mai moderate in 2012, iar prognozele specialistilor sper sa-mi confirme acest lucru.
– Efectele crizei de care tocmai vorbeati s-au reflectat, cumva, si in consistenta Topului judetean al firmelor, a carui cea de-a XIX-a editii a avut loc recent?
– In mod cert, au fost resimtite si in rata de participare la Gala Topului, aceasta fiind mai redusa cu circa 15 la suta fata de anul trecut.Oricum, raman la parerea ca acest eveniment de amploare, poate cel mai asteptat dintre cele organizate de CCI Prahova in fiecare an, este o excelenta oportunitate de promovare pentru firmele laureate, iar cadrul special pe care il cream cu acest prilej este tocmai pentru a le pune in valoare performanta deosebita.
– Prin profilul sau, CCI Prahova gazduieste, anual, nenumarate intalniri intre oameni de afaceri locali si cei straini. Din discutiile cu acestia din urma, ce anume v-au marturisit ca ii retin pentru a-si incepe sau, dupa caz, a-si extinde afacerile in Prahova?
– In urma unor astfel de actiuni proprii, dar si din situatiile oficiale care reflecta nivelul investitiilor in Prahova, in contextul economiei nationale, rezulta foarte clar ca suntem unul dintre judetele privilegiate ale Romaniei, din acest punct de vedere. Atuurile generale ale zonei – nivelul ridicat de calificare al fortei de munca, puternica retea de parcuri industriale, receptivitatea deosebita a administratiei publice locale legata de asigurarea unui mediu de afaceri cat mai prielnic, distanta redusa fata de Capitala, dar si fata de Aeroportul „Henri Coanda” (Otopeni) s.a. – sunt elemente care au constituit argumente de natura sa atraga multi investitori, unii de talie mondiala. Este adevarat ca in perioada 2010, chiar si in 2011, s-a inregistrat, la nivel national, un regres in ceea ce priveste investitiile atrase. Pentru Prahova, care in anul trecut figura intre primele trei judete ale Romaniei, in ceea ce priveste valoarea investitiilor straine atrase (42,5 milioane de euro), scaderea este sesizabila doar prin comparatia cu noi insine, la nivelul anilor 2005 – 2007. Prin urmare, investitorii straini nu sunt retinuti in a-si derula afaceri in Prahova, ci sunt doar mai prudenti, pentru ca banii care circula pe piata globala sunt mai putini, iar riscurile unei investitii intr-un astfel de context economic trebuie mentinute foarte strict sub control.
– Credeti, cumva, ca aceste sincope din economie vor disparea, in eventualitatea in care USL castiga apropiatele alegeri?
– Dupa cum stiti, CCI Prahova are un statut de organizatie apolitica. Noi nu facem decat „politica” mediului de afaceri, in sensul acordarii unui suport cat mai profesionist reprezentantilor firmelor – prin servicii diversificate, adaptate conditiilor mediului economic. Totusi, indiferent ce formatiune politica va castiga alegerile din 9 decembrie 2012, este necesara adoptarea urgenta a unor masuri de natura sa sprijine mediul de afaceri, pentru relansarea firmelor – in special a IMM – sever afectate de criza. Am in vedere, intre altele, o rata cat mai mare a absorbtiei fondurilor europene; scaderea TVA la alimente, de la 24 la suta la 9 la suta; plata TVA la incasare, nu la emiterea facturii; diminuarea drastica a coruptiei.
D. CONSTANTIN