• Consilierii judeteni au aprobat, de principiu, finantarea dotarii celei mai mari unitati medicale din Prahova

Alesii judeteni au aprobat finantarea dotarii cu echipamente medicale a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, unitate care are nevoie de o lista intreaga de aparatura pentru imbunatatirea calitatii actului medical.

Consiliul Judetean Prahova va contribui, alaturi de Ministerul Sanatatii, la achizitionarea – pe parcursul a doi ani – a echipamentelor solicitate de conducerea spitalului, a caror valoare totala se ridica la aproape patru milioane de euro. Finantarea se va imparti intre bugetul judetului si bugetul ministerului de resort, fiecare urmand sa contribuie cu jumatate din suma totala necesara pentru cumpararea aparaturii medicale. Printr-o adresa inregistrata la Consiliul Judetean Prahova, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta a facut si lista necesarului de echipamente, printre care se afla un computer tomograf, ecocardiograf, mai multe ecografe si aparatura laparoscopica.
Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti deserveste o populatie de peste 735.800 de locuitori si este clasificat pe nivel III de competenta. Unitatile sanitare prahovene apeleaza frecvent la serviciile medicale de specialitate oferite de catre Spitalul Judetean Ploiesti, avand in vedere numarul mare de sectii si compartimente unice din judet, aparatura medicala si asigurarea serviciilor de terapie intensiva in mod permanent. Numarul mediu de cazuri externate, anual, in ultimii cinci ani, este de 55.054 de bolnavi, ceea ce indica o adresabilitate crescuta cu o complexitate deosebita, in conditii de urgenta. Pe de alta parte, dintre cele 18 sectii si 15 compartimente ale spitalului, 10 sectii si sapte compartimente sunt unice in judet.
Pentru a putea realiza un diagnostic de certitudine in vederea tratarii responsabile si pentru a putea creste gradul de satisfactie a pacientului, reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti au solicitat, astfel, sprijin din partea Consiliului Judetean pentru diversificarea si innoirea unei parti din aparatura medicala existenta. In adresa transmisa autoritatii judetene, managerul spitalului, Adrian Strambeanu, arata ca „nivelul scazut de finantare a sistemului de sanatate din Romania, pe o perioada destul de lunga de timp, a avut consecinte directe asupra calitatii actului medical, ramas la un nivel scazut din punct de vedere tehnico-stiintific intr-o serie de specialitati, in special chirurgicale, care necesita o tehnologie de varf”.
Violeta STOICA