• Doar 4,5 la suta dintre someri si-au gasit, in acest mod, un serviciu
La fel ca si in anii precedenti, in perioada ianuarie – septembrie 2012, sub egida Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale au fost organizate mai multe tipuri de burse ale locurilor de munca, in intentia declarata de a reduce rata somajului. Astfel, s-au desfasurat bursa generala a locurilor de munca si cea destinata absolventilor, precum si burse destinate tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului, persoanelor de etnie roma, diverse grupuri tinta sau diferite meserii ori ramuri de activitate.
Din pacate, prin intermediul acestor actiuni si-au gasit, in cele din urma, un serviciu doar 8.070 de persoane, cu toate ca numarul locurilor de munca vacante oferite de angajatori a depasit pragul de 54.000. Lipsa unei pregatiri profesionale adecvate postului vacant si varsta inaintata a candidatilor, pe de o parte, neoferirea unui salariu motivant sau neplata orelor suplimentare de catre cei mai multi agenti economici au fost, in opinia somerilor, principalele obstacole in calea angajarii lor.
Asa cum aratam, una dintre bursele locurilor de munca a fost dedicata persoanelor de etnie roma, iar Prahova s-a numarat printre judetele organizatoare ale unei asemenea actiuni– alaturi de Arges, Dambovita, Giurgiu si Botosani. Ca si la alte actiuni similare, rezultatul a fost sub asteptari, adica dintre cele 431 de locuri de munca vacante oferite, in total, au fost ocupate doar vreo 40. Domeniile in care au fost angajate cele mai multe persoane de etnie roma au fost constructiile metalice, fabricarea articolelor de imbracaminte si lucrari de geniu civil.
Revenind la statistica ANOFM, mai notam ca din totalul celor 252.740 de persoane care si-ai gasit un loc de munca in primele noua luni ale anului in curs, doar 4,53 la suta s-au angajat prin intermediul burselor locurilor de munca, fapt care spune multe despre „eficienta” unor asemenea actiuni.
C. DUMITRU