In acest an, s-au inregistrat 9.539 misiuni de interventie la care au participat pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Prahova. In 6.633 dintre acestea au fost angrenate echipajele SMURD, iar in celelalte 2.906 – autospecialele de stingere a incendiilor. Precizari referitoare la pregatirea echipajelor pentru interventii, timpii de raspuns la solicitari, greutatile intampinate de pompierii aflati in misiuni, si altele asemenea ne-a facut comandantul Detasamentului 1 de pompieri Ploiesti, maior Adrian Andrei.
Potrivit interlocutorului nostru, anumite intarzieri ale autospecialelor pompierilor reclamate de catre unii cetateni sunt rezultatul conditiilor de drum intalnite inainte de a se ajunge la obiectiv. ” Din cate stiu eu, totusi nu am avut reclamatii. Dar, as vrea sa spun ca, daca exista nemultumiri, nu este vina noastra. Cum se poate ajunge, de exemplu, pe un teren accidentat, la locul interventiei ? In niciun caz «calcand» pedala de acceleratie, ci adaptand viteza la conditiile de drum. De aici, si eventualele intarzieri”, ne-a precizat maiorul Adrian Andrei.
Intrebat daca pompierii s-au intalnit cu situatii in care, la semnalele acustice si luminoase ale masinilor autospecialelor, participantii in trafic nu au lasat libera soseaua, interlocutorul nostru ne-a spus: “Astfel de cazuri nu s-au mai intalnit, soferii celorlalte masini ne-au facut loc. In schimb, ne mai creeaza probleme masinile parcate neregulamentar. Am avut situatii in care echipajele noastre au intampinat greutati pana sa iasa din Ploiesti din cauza autoturismelor parcate neregulamentar. Acest lucru reprezinta, in continuare, o problema pentru noi”.
Potrivit maiorului Adrian Andrei, la ISU Prahova, autospecialele sunt incarcate in permanenta cu apa si spuma. Imediat ce pompierii sunt alarmati, acestia si pleaca, timpul pana ca un echipaj sa ajunga la locul interventiei fiind, in general, rezonabil.
Maiorul Adrian Andrei ne-a mai spus de asemenea ca, de regula, cel care suna la “112″ pentru a anunta un accident sau un incendiu este rugat sa dea detaliile cat mai exacte in legatura cu pozitionarea locului in care s-a petrecut accidentul si, respectiv, incendiul, pentru reducerea timpului de deplasare.
El a mai adaugat ca, in prezent, interventia in mediul rural nu mai presupune, ca pe vremuri, aprovizionarea cu apa din fantani, deoarece posibilitatea de a incarca autospecialele este limitata pana la 6 metri adancime, iar majoritatea fantanilor au si peste 10 metri adancime. In Prahova sunt, la momentul actual, 849 de hidranti in mediul rural si 1434 in orase.
Vizavi de prezenta, la locul unui accident, atat a echipajelor SMURD, cat si a celor apartinand Serviciului de Ambulanta Judetean (SAJ), maiorul Adrian Andrei ne-a spus ca prezenta acestora se impune deoarece echipajele SMURD sunt specializate doar in acordarea primului ajutor – stabilizare coloana vertebrala, masca de oxigen s.a. – iar ambulantele de la SAJ sunt deservite de personal medical, care acorda ingrijiri de specialitate ranitilor.
Fl. TANASESCU