Exporturile, in usoara crestere

Valoarea exporturilor firmelor romanesti, in perioada ianuarie – august 2012, a insumat 29.652,9 milioane de euro, iar cea a importurilor a fost de 35.960,3 milioane de euro. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, fata de perioada similara din anul precedent, exporturile au crescut cu 0,7 la suta, iar importurile cu 1,2 la suta.
In ceea ce priveste valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri, acestea au insumat, in perioada mentionata, 20.828,7 milioane de euro la expedieri, respectiv 26.287,5 milioane de euro la introduceri, reprezentand 70,3 la suta din total exporturi si 73,2 la suta din total importuri. Aproape jumatate din volumul exporturilor si, deopotriva, al importurilor il reprezinta, la fel ca si-n anii anteriori, diversele tipuri de masini si echipamente de transport marfuri.

Primul stand de hypermarket cu legume si fructe autohtone

Ministrul Agriculturii a participat, pe 9 octombrie 2012, la inaugurarea primului stand de produse autohtone gazduit de un hypermarket din Romania – Carrefour Baneasa. „Scopul acestui proiect este acela de a promova cat mai bine produsele romanesti pe cea mai importanta piata de desfacere locala: hypermarket-urile. Totusi, in lantul de la producator la consumator lipsesc anumite verigi. Ma refer, in primul rand, la numarul insuficient al depozitelor de colectare a legumelor si fructelor, astfel incat aceste produse sa ajunga mult mai usor pe rafturile magazinelor, sub o forma acceptata de toata lumea: etichetate, sortate, ambalate, asa cum sunt reglementate de catre legile in vigoare”, a declarat Daniel Constantin.

Ambulante aflate in misiune – pline de… nereguli

In perioada 20 septembrie – 5 octombrie 2012, reprezentantii Ministerului Sanatatii in colaborare cu cei ai Directiei Politiei Rutiere au organizat, in mai multe judete, o actiune de control a ambulantelor aflate in misiune. „Neregulile frecvent constatate au fost cele referitoare la utilizarea girofarului si a semnalelor sonore fara justificare, nepurtarea centurii de siguranta de catre conducatorul auto sau de catre pasagerul aflat in cabina ambulantei, dotarea necorespunzatoare a ambulantelor. Drept urmare, cei vinovati au fost amendati, in total, cu 65.000 de lei”, a declarat presei Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.