Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră (12:30), traficul rutier se desfăşoară fluent pe autostrăzi şi pe drumurile naţionale, excepţie făcând zonele în care se execută lucrări. Astfel, în zilele de 27 şi 28 octombrie 2012, în intervalul orar 8:30 – 16:00, circulaţia este oprită pe DN39, pe podul de la Agigea, aflat in reparaţii. Pe acest pod, din cauza lucrărilor era deja restricţionată circulaţia autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 5 tone.
Rutele ocolitoare sunt:
• Dinspre A4 Ovidiu – Agigea (varianta de ocolire Constanţa) către Mangalia sau Negru Vodă: A4 Ovidiu – nod rutier cu A2, A2 nod rutier cu A4 – nod rutier Medgidia, DJ381 nod rutier Medgidia – Ciocârlia de Sus, DN3 Ciocârlia de Sus – Cobadin, DJ391 Cobadin – Mereni – Topraisar. Din Topraisar se poate merge către Negru Vodă pe DN38 sau către Mangalia pe ruta DN38 Topraisar – Agigea, DN39 Agigea – Mangalia;
• Dinspre Cernavodă către Mangalia sau Negru Vodă: A2 Cernavodă – nod rutier Medgidia, DJ381 nod rutier Medgidia – Ciocârlia de Sus, DN3 Ciocârlia de Sus – Cobadin, DJ391 Cobadin – Mereni – Topraisar. Din Topraisar se poate merge către Negru Vodă pe DN38 sau către Mangalia pe ruta DN38 Topraisar – Agigea, DN39 Agigea – Mangalia.
Tot în zilele de 27 şi 28 octombrie 2012, în intervalul orar 8:00 – 18:00, circulaţia este întreruptă pe DN1F Zalău – Carei, pe raza localităţii Bocşa, judeţul Sălaj, din cauza unor lucrări la trecerea la nivel cu calea ferată situată la kilometrul 102+960 de metri. Traficul rutier se desfăşoară deviat, pe următoarea rută ocolitoare: DN1F Zalău – Hereclean, DN1H Hereclean – Şimleul Silvaniei, DJ108F – Şimleul Silvaniei – Uileacul Şimleului – Măierişte – Moiad – intersecţie cu DN1F (km 114+600).
Reamintim, de asemenea, că circulaţia este întreruptă pe DN7, la kilometrul 540+248 de metri (în estul municipiului Arad), din cauza unor lucrări la un pasaj de cale ferată. Traficul rutier se desfăşoară deviat pe ruta DN7, km 539+638 – Calea Radnei – str. Şiriei – DJ709 – DN7, km 540+750 metri.
Pe DN76 Şoimuş – Brad, la Şoimuş, în judeţul Hunedoara, se amenajează o intersecţie cu sens giratoriu cu autostrada A1 Deva – Orăştie. Din această cauză, traficul rutier se desfăşoară pe o variantă provizorie.
Pe autostrada A1 Bucureşti – Piteşti, din cauza unor lucrări la un pod, autovehiculele sunt deviate pe câte o bandă pe sens între kilometrii 72+450 metri şi 73+350 metri, cu restricţie de viteză de 60 km/h. Pe aceeaşi autostradă, pe parcursul zilei, se execută lucrări de asfaltare între kilometrii 18 şi 22, pe banda a doua a sensului de mers către Piteşti.
Informăm că la noapte (28 octombrie 2012), din cauza unor lucrări de frezare a covorului asfaltic, în intervalul orar 00:00 – 04:00 se vor institui restricţii de circulaţie pe banda de decelarare a autostrăzii A1, pe sensul Piteşti – Bucureşti, pe porţiunea kilometrică 11+500 – 11+700, dar şi pe breteaua de acces către DN Centura Bucureşti, pe care traficul se va desfăşura alternativ, dirijat.
Şi pe autostrada A1 Timişoara – Arad se execută lucrări în zonele kilometrilor 509, 527 şi 530, iar autovehiculele sunt deviate pe una sau două benzi ale sensului de deplasare.
În judeţul Prahova, în centrul staţiunii Sinaia, în perioada 26 – 28 octombrie 2012 se desfăşoară două etape ale Campionatului Naţional de Viteză în Coastă, iar circulaţia rutieră este întreruptă pe Bulevardul Carol I. Autovehiculele sunt deviate pe DN1, pe varianta care trece prin dreptul gării.
Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat pentru zilele următoare răcirea vremii, mai întâi în vestul şi nordul ţării, apoi în celelalte regiuni, le recomandăm conducătorilor auto să ţină cont de faptul că partea carosabilă umedă poate deveni aluneacoasă în zonele cu temperaturi scăzute.
La începutul sezonului rece, din cauza carosabilului alunecos, primele probleme de trafic apar pe drumurile care străbat trecători montane, de regulă în pasurile Gutâi şi Tihuţa. Poliţiştii rutieri sunt pregătiţi să instituie filtre la intrările în aceste trecători, iar în cazul în care partea carosabilă va fi acoperită cu zăpadă, gheaţă sau polei nu vor permite accesul autovehiculelor neechipate pentru circulaţia în condiţii de iarnă.
Potrivit legii, este sancţionată conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.