In Ploiesti, s-a dat startul la distribuirea formularelor tipizate pentru obtinerea ajutoarelor de incalzire pentru sezonul rece noiembrie 2012 – martie 2013. Practic, ploiestenii pot ridica aceste documente de la sediul SC Dalkia Termo Prahova, de la sediul Uniunii Asociatiei de Proprietari Prahova sau din cele doua locatii ale Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti (de pe strada Postei pentru gaze si energie termica si de pe strada Gh. Grigore Cantacuzino pentru lemne). Odata obtinute si completate de potentialii beneficiari, formularele tipizate impreuna cu declaratia pe propria raspundere trebuie depuse pana la data de 20 noiembrie a.c. la Administratia Serviciilor Sociale din Ploiesti din strada Postei.
,,Deja administratori sau presedinti de asociatii de proprietari au ridicat 1500 de astfel de formulare. Chiar daca nu este obligatoriu, ii sfatuiesc pe ploiesteni ca, pe langa cererea tipizata si declaratia pe propria raspundere, sa depuna si documentele doveditoare privind componenta familiei si a veniturilor. De asemenea, pentru a evita situatiile neplacute in care cetatenii trebuie sa restituie banii incasati ilegal pentru ajutorul de incalzire, le recomand tuturor sa citeasca conditiile prevazute in legislatia in vigoare privind acordarea ajutorului de incalzire, care este aceeasi ca si anul trecut’’, ne-a declarat Dan Dinu, directorul Administratiei Serviciilor Sociale Comunitare Ploiesti. Reamintim ca in sezonul rece trecut, in Ploiesti, au existat aproximativ 17.000 de beneficiari de ajutoare la incalzire, dintre care majoritatea (11.000) au cerut ajutoare pentru plata energiei termice, alte peste 4.000 – pentru gaze si peste 1.000 de persoane – pentru plata lemnelor. Din totalul acestora, in urma anchetelor sociale de verificare a cererilor si a declaratiilor pe proprie raspundere pentru ajutorul de incalzire acordat in sezonul rece 2011 –2012, reprezentantii ASSC au depistat aproape 3000 de persoane care au incasat ilegal banii respectivi, si care acum sunt obligate sa restituie intreaga suma acordata, banii fiind recuperati prin dispozitie de primar, ce constituie titlu executoriu. In plus, in asemenea situatii, primarul are obligatia sa sesizeze si organele de urmarire penala.
In conformitate cu legislatia in vigoare, respectiv OUG nr. 70/2011, ajutoarele de incalzire se pot acorda persoanelor cu venituri nete medii lunare pe membru de familie de pana la 786 de lei – in cazul familiilor, si, respectiv, celor cu venituri de cel mult 1.082 de lei – in cazul persoanelor singure, doar in baza declaratiei pe proprie raspundere. Nu pot beneficia de acest ajutor persoanele care, pe langa locuinta de domiciliu, detin in proprietate cladiri sau alte spatii locative, sau care au depozite in banca de peste 3.000 de lei, si nici cele care sunt proprietare de autoturisme cu o capacitate de peste 1.600 cmc (inclusiv cele care au remorci), scutere de apa sau utilaje agricole. Totodata, legea mai prevede verificarea, prin sondaj, a 60% dintre dosarele admise.
C. DOBRE