Continuam povestea lucrarilor neexecutate, dar decontate, in primul semestru al anului 2012, de catre unele dintre institutiile din subordinea Consiliului Local Ploiesti. Prezentam astazi, in ultima parte a dezvaluirilor din raportul incheiat de catre reprezentantii Camerei de Conturi Prahova la finalizarea controlului la Primaria Ploiesti si la unele institutii ploiestene, concluziile auditorilor referitoare la decontarea de catre Administratia Parcului Memorial „Constantin Stere” a unor lucrari neefectuate de anumiti constructori.
In primul semestru al anului 2012, la institutia aflata in subordinea Consiliului Local Ploiesti s-a constatat efectuarea unor plati nelegale in valoare de 40.754,46 de lei catre o societate de constructii din Capitala, care a facturat lucrari neexecutate. „Pentru stabilirea situatiei reale, au fost reefectuate masuratori in teren de catre reprezentantii entitatii (n.n. – Administratia Parcului), ai ordonatorului principal de credite, in prezenta dirigintelui de santier si a constructorului, echipa de audit (…) consemnand ca fiind real executata cantitatea de 5.729,3 metri liniari de borduri mici, fata de cantitatea decontata de 6.500 de metri liniari. Astfel, s-a constatat ca a fost decontata nelegal suma de 40.754,46 de lei, reprezentand contravaloarea lucrarilor neexecutate pentru montarea bordurilor mici pe o lungime de 770,7 metri liniari, la un pret unitar de 42,645 lei /ml”. Si in acest caz, ca in multe altele regasite pe parcursul controlului efectuat, luna trecuta, de Camera de Conturi Prahova, constructorul a intocmit si a inaintat beneficiarului de lucrari o situatie rectificativa si o factura de stornare a sumei totale primite nelegal. Cu toate ca suma decontata ilegal a fost recuperata, auditorii au recomandat „stabilirea intinderii prejudiciului produs prin decontarea unor cantitati de lucrari neexecutate si recuperarea acestuia”.
Tot la Parcul „Constantin Stere”, din verificarile efectuate asupra unor alte situatii de lucrari finale prezentate de acelasi constructor bucurestean referitoare la asfaltarea si repararea aleilor din incinta parcului de la Bucov, a reiesit ca au fost inscrise in situatiile dirigintelui de santier – dar nedecontate de catre beneficiar – cantitati de lucrari mai mari decat cele efectuate, in valoare totala de 72.208,59 de lei. In timpul misiunii de audit, constructorul a refacut situatia finala tinand cont de constatarile echipei de la Camera de Conturi Prahova.
In acest ultim caz, auditorii externi au consemnat ca „abaterea prezentata a avut drept consecinta expunerea la riscul efectuarii unor plati nelegale pentru lucrari neefectuate in valoare totala de 72.208,59 de lei” si, prin urmare, au recomandat reprezentantilor Administratiei Parcului „Constantin Stere” sa elaboreze si sa tina cont de procedurile operationale stricte privind decontarea lucrarilor executate.
V.STOICA