In premiera pentru sistemul judiciar romanesc, Curtea de Apel Craiova este prima instanta din tara care a reusit sa acceseze, in mod direct, fonduri europene de la Comisia Europena, pentru derularea unui proiect, Curtea de Apel Ploiesti fiind co-partener.
Proiectul acesta se va desfasura timp de un an, in colaborare cu magistrati de la Curtile de Apel din Ploiesti, Oradea si Mons (Belgia). Fondurile au fost accesate printr-un proiect care vizeaza pregatirea profesionala a judecatorilor specializati in materia penala, punandu-se accentul pe executarea pedepselor fara privare de libertate.
Presedintele Curtii de Apel Ploiesti, magistrat Valentina Gheorghe, ne-a precizat ca pentru programul amintit s-a aplicat inca din primavara acestui an, fiind analizat si selectat, apoi, de catre membrii Comisiei Europene, iar la sfarsitul lunii august a fost aprobat. “Atragerea fondurilor europene se datoreaza interesului aratat de catre presedintele instantei craiovene, dar si a existentei unui manager public la aceasta Curte de Ape l- care a facilitat obtinerea de fonduri”, ne-a mai spus presedintele instantei ploiestene.
Derularea si punerea in practica a proiectului vor presupune organizarea unor seminarii la Ploiesti, Craiova, Oradea si Mons, iar la sfarsitul acestora – a unei conferinte. Potrivit interlocutoarei noastre, “la aceste actiuni comune vor fi prezenti, cel mai probabil, magistrati ai sectiilor penale de la Curtile de Apel mentionate. Noi stim ca acestia sunt in numar de zece, insa urmeaza sa mai discut cu presedintele Curtii de Apel Craiova, pentru a ma edifica daca vor fi aceiasi zece judecatori la toate seminariile care se vor organiza sau vor participa, de fiecare data, alti zece. La finalul derularii proiectului va fi intocmit si un Ghid de practici in justitia penala. Beneficiari vor fi, in ultima instanta, justitiabilii”.
Magistratul Valentina Gheorghe va participa, la sfarsitul acestei saptamani, la Cluj, la intalnirea presedintilor Curtilor de Apel, unde urmeaza sa fie stabilite si detaliile in legatura cu derularea proiectului la care instanta ploiesteana este co-partener.
Fl. TANASESCU