O analiza data recent publicitatii despre divorturile din Romania, din care reies extrem de multe date interesante, s-ar putea transfera, intr-un fel, si intr‑un alt registru – cel al divorturilor si al impacarilor din lumea politica. Mai exact, cauzele destramarii cuplurilor, dar si statistica divorturilor de gradul I si II – desfacerea unei casatorii pentru prima data, respectiv a doua – prezente in analiza mentionata, par a fi perfect valabile si in cazul vietii politice din Romania, extrem de tumultuoasa in ultima perioada. Concret, infidelitatea, violenta verbala, cauzele combinate ori acordul partilor sunt motivele pentru care intre partide si diversi membri ai acestora s-au produs fie divorturi, fie impacari repetate.
Ca si in cazul divortului unui cuplu adevarat, si in situatia ruperii relatiei dintre un partid si un reprezentant al sau – pot fi insa si mai multi membri – evenimentul se produce fie de genul luat bagaje, parasit domiciliul/sediul partidului, fie cu scandal si vorbe de ocara spuse in piata publica, fie pe la conferinte de presa, ori pe la diverse emisiuni tv.
De fiecare data, insa, la mijloc este interesul, mai ales al acelora care intenteaza divortul, pe motiv ca nu le sunt recunoscute munca depusa, sentimentele, devotamentul, timpul, basca banii investiti!
Daca, insa, conform studiilor, s-a constatat ca in Romania o casnicie dureaza in medie 13 ani si cateva luni, in schimb, s-a demonstrat cu acte – respectiv carnet de partid – ca mariajul politic poate dura, in cazul unora, cel mult cateva luni, situatia fiind valabila si prin Prahova.
De ce, insa, in Romania se produc atat de multe divorturi politice? Simplu! Pentru ca, de de regula, indragosteala politica este cel mai des inregistrata o data la patru ani, ciclic, urmandu-se traiectoria anilor in care se organizeaza alegeri.
O data la patru ani, brusc, se nasc pasiuni intre lideri de partide si oameni intre care nu s-ar fi crezut niciodata ca va exista macar o simpla strangere de mana.
Dand timpul in urma, sunt destule exemplele cand personaje absolut necunoscute, vazute pentru prima data intr-o poza de grup, au fost propuse in functii extrem de importante, pentru ca au primit binecuvantarea unui anumit lider de partid. In aceasta situatie se regaseste si celebra fosta „blonda de la Cotroceni” – ex-ministrul Elena Udrea – care a fost promovata la vremea respectiva ministru de catre fostul partid de guvernamant, PDL.
Cazul nu este singular, dupa ce a fost propulsat pe postul de premier, tot sub pecetea trandafirulului portocaliu, Razvan Mihai Ungureanu ingrosand si el lista personajelor care au fost atinse de aripa indragostelii politice, acesta infiintandu‑si, anul acesta, propria formatiune politica. De ce tocmai anul acesta? Simplu! 2012 este an electoral, iar MRU tinteste un post de parlamentar.
Nicoleta DUMITRESCU