Prezent la inceputul lunii octombrie la Spitalul Orasenesc din Urlati – reinfiintat oficial prin ordin al ministrului Sanatatii – presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma a declarat ca nu vor exista probleme cu plata salariilor medicilor din judet pana in luna decembrie, deoarece in urma unor discutii purtate cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a realizat un transfer de bani catre Casa de Asigurari de Sanatate Prahova pentru a asigura finantarea unitatilor sanitare. Pe acest subiect am stat de vorba si cu presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Prahova, Marisina Zaharia, care ne-a confirmat faptul ca, in urma rectificarii bugetare de la nivel national, s-au primit noi fonduri: ,,Pentru luna octombrie s-au alocat catre CAS Prahova 14.495.958 de lei, iar pentru luna noiembrie – 9.723.037 lei, bani care acopera partial necesarul pe luna noiembrie. Ar mai fi nevoie de inca 3.545.000 de lei pentru a avea asigurata finantarea integrala pe luna noiembrie. In ceea ce priveste cheltuielile lunii decembrie, acestea se vor deconta in ianuarie 2013, fiind stipulat in lege faptul ca se pot contracta fonduri la nivelul mediei din cele 11 luni ale anului 2012, probabil banii urmand sa fie asigurati prin credite bugetare de angajament. Oricum, un lucru e cert: spitalele nu vor fi lasate fara finantare’’.
,,Faptul ca acesti bani nu asigura necesarul fiecarui spital, aceasta este o alta problema. Important este faptul ca CAS Prahova incearca sa obtina maximul legal. Dar si managerii trebuie sa dea dovada de responsabilitate astfel incat banii sa fie bine utilizati, sa gestioneze foarte bine spitalizarea de zi si cea continua si sa faca economii fara sa afecteze calitatea actului medical’’, a mai spus presedintele CAS Prahova.
In ceea ce priveste Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, cea mai mare unitate medicala din judet, din suma totala primita de CAS Prahova are alocata, pentru luna octombrie, suma de 5.810.310 lei. In cazul acestei unitati sanitare, conform contractului semnat pe anul acesta, suma minima contractabila este de 5.273.000 de lei, iar cea maxima – de 6.042.000 de lei. ,,La Spitalul Judetean sunt in continuare probleme. Dar trebuie mentionat faptul ca peste valoarea maxima a contractului nu putem aloca fonduri, deoarece nu ne permite legislatia in vigoare, sunt formule matematice care stabilesc sumele respective foarte clar. Oricum, miercuri (ieri- n.n.) voi avea o intalnire la CNAS, la care se va discuta si situatia spitalelor din Prahova, in speranta de a obtine fonduri suplimentare pentru a acoperi finantarea pe anul acesta’’, a mai adaugat interlocutoarea noastra. Reamintim ca marea problema in cazul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti este contractul de finantare aferent acestui an si incheiat pentru anul acesta pentru 29.600 de pacienti, in conditiile in care numarul celor care se prezinta la spital este mult mai mare, adica de peste 50.000 de persoane. De altfel, nici in 2011 situatia nu a fost cu mult diferita, contractul incheiat fiind pentru 43.000 de cazuri, in timp ce, in realitate, s-au inregistrat 52.000 de cazuri validate de catre Scoala Nationala de Management in domeniul sanatatii, diferenta nefiind insa decontata de catre CAS Prahova.
C. DOBRE