• Executivul a alocat, drept subventii, inca 20 de milioane de lei

In sesiunea Programului Casa Verde din 2011 (n.n. – anul acesta fiind o pauza), 422 de cetateni interesati din judetul nostru au depus la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Prahova proiecte de finantare nerambursabila referitoare la achizitionarea de instalatii pentru incalzirea locuintei pe baza energiei regenerabile. Potrivit reprezentantilor acestei institutii, pana in momentul de fata, expertii Administratiei Fondului pentru Mediu au analizat doar 52 dintre proiectele mentionate, dintre care 38 au fost admise spre decontare, iar 4 au fost respinse. Celelalte proiecte au fost lasate, deocamdata, deoparte, din cauza epuizarii fondurilor nerambursabile aprobate de Executiv, la nivel national.
Dar iata ca, tocmai in momentul in care titularii acestor proiecte isi pierdusera, probabil, orice speranta, ministrul Mediului si Padurilor le da acestora o veste buna. „Guvernul a gasit posibilitatea de a repune in practica Programul Casa Verde, prin alocarea, la nivel national, a 20 de milioane de lei, pana la sfarsitul anului, pentru proiectele deja depuse la minister pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire”, a declarat, acum doua zile, Rovana Plumb.
Asa cum am mai scris, prin acest program statul subventioneaza achizitionarea unor instalatii pentru incalzirea locuintelor, precum instalarea panourile solare, pompele de caldura (exclusiv aparatele de aer conditionat) sau centrale termice pe baza de brichete, tocatura lemnoasa sau orice fel de resturi de deseuri vegetale, agricole, forestiere s.a. Subventia acordata de stat este in cuantum de pana la 6.000 de lei – in cazul panourilor solare si al instalatiilor de producere a energiei termice pe baza de brichete, tocatura lemnoasa etc., respectiv pana la 8.000 de lei – in cazul montarii pompelor de caldura. Pentru a putea incasa subventia amintita, beneficiarul este obligat, potrivit legii, sa indeplineasca anumite conditii: sa fie proprietar/coproprietar al imobilului in care monteaza una dintre instalatiile mentionate; imobilul sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, al vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun ori unei proceduri de expropriere pentru o cauza de utilitate publica; sa nu aiba obligatii financiare restante la bugetul de stat sau bugetele locale; sa mentina in functiune investitia respectiva cel putin un an de la finalizarea sa. Scopul programului Casa Verde este acela al imbunatatirii calitatii aerului, a apei si a solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite la incalzirea locuintei sau pentru obtinerea apei calde menajere.
D. CONSTANTIN