Deși Băicoi se află numai la 20 de km de Ploiești, în centrul unei regiuni petroliere de tradiție, și la mică distanță de un coridor mare de circulație, conform ultimelor date pentru gradul de ocupare a forței de muncă rata somajului de 2.5% este inferioară ratei județene de 3,5%. Mai mult, societatea civilă în Băicoi este slab dezvoltată, din organizațiile existente la nivel local numai una fiind mai vizibilă.
În acest context, Băicoi are nevoie de cetățeni implicați în dezvoltarea sustenabilă a propriei comunități. Prin proiectul Cetățenie activă în Băicoi, Fundația PACT caută cetățeni activi din localitate care doresc să participe la dezvoltarea propriei comunități prin formarea unei organizații comunitare. Astfel, ei vor putea să identifice problemele din comunitate, să propună soluții din interior și să acționeze pentru a le implementa prin mobilizarea eficientă a resurselor locale. De asemenea, prin acest proiect, Fundația PACT încurajează colaborarea dintre organizația comunitară și autoritatea publică locală pentru realizarea unui plan de dezvoltare locală.
O primă acțiune desfășurată la nivel local și facilitată de Fundația PACT a fost dezbaterea Participarea cetățenilor la ședințele de consiliu ar trebui să fie obligatorie organizată pe 28 septembrie 2012 cu sprijinul Liceului Tehnologic Constantin Cantacuzino și al primăriei orașului Băicoi. Dezbaterea a făcut parte și din cadrul Săptămânii Participării Cetățenilor, un proiect al Rețelei Participării Cetățenilor (Citizens Participation Network) care scoate în evidență implicarea cetățenilor și a comunităților din care ei fac parte. Poze de la eveniment, puteți găsi aici.
Astfel, dacă sunteți sau cunoașteți persoane care doresc să se implice pentru a forma un grup de inițiativă pentru a stimula participarea locuitorilor din orașul Băicoi, ne puteți contacta la georgiana@fundatiapact.ro și/sau +40 726 772 716. Ne vom bucura să venim la Băicoi să vă povestim mai multe despre pașii proiectului.
Fundația PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte comunitare și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Până în prezent am finanțat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.