Artroza, cea mai frecventa forma de reumatism, afecteaza in prezent, potrivit estimarilor, patru milioane de romani, din care 70% sunt cazuri diagnosticate, a anuntat, recent, directorul Centrului de boli reumatismale “Ion Stoia”, prof. Catalin Codreanu. Potrivit medicului, frecventa bolilor reumatice este in crestere in ultimii ani, pe fondul unui proces de imbatranire a populatiei.
Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), afectiunile reumatice reprezinta cel mai frecvent raportata cauza de boala la populatia adulta. Aproape jumatate dintre adulti prezinta antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidentiabile prin examen clinic, iar 10% din populatie prezinta, din aceasta cauza, un grad de handicap motor. Tot mai multi tineri, adulti si chiar copii, sunt afectati de bolile reumatice, avertizeaza specialistii.
In aceasta categorie intra peste 200 de afectiuni, cea mai frecventa fiind artroza, o afectiune a cartilagiului articulatiilor, a mai spus prof. Codreanu.
Principalele localizari ale artrozelor sunt la mana, genunchi si sold, existand manifestari artrozice si la nivelul coloanei vertebrale, a mai spus doctorul.
La randul sau, presedintele Societatii Romane de Reumatologie (SRR), prof. dr. Ruxandra Ionescu, a spus ca si copiii pot suferi de artroza. “Cea mai frecventa afectiune este artrita juvenila, boala care afecteaza dezvoltarea scheletului copilului si care, daca nu este depistata si tratata din timp, poate cauza deformari serioase ale oaselor. Boala are cauze genetice, dar poate fi provocata si de infectii netratate”, a adaugat presedintele SRR.
Bolile reumatice, chiar daca nu pot fi vindecate, pot fi tinute sub control, o prima conditie fiind depistarea la timp.
“Simptomele care trebuie sa il trimita pe pacient la medic sunt durerea si reducerea mobilitatii articulare, dificultatea de a merge sau a indeplini activitati profesionale sau casnice uzuale. Din pacate, si in cazul bolilor reumatice, ne confruntam cu fenomenul automedicatiei, pacientul considerand ca stie ce medicamente trebuie sa ia si fara sa consulte un medic. Pe langa faptul ca tratamentul poate sa nu fie eficient, pentru ca pacientul nu are cum sa stie sa aleaga medicatia corecta, in doze potrivite si intr-o schema adecvata formei de boala, el se expune si riscului unor reactii adverse”, a mai spus Codreanu.
Directrorul Centrului “Ion Stoia” a precizat ca, prin folosirea frecventa de antiinflamatoare nonsteroidiene pentru durerile reumatice, fara protectie adecvata, pacientii se expun riscului unor complicatii gastrointenstinale severe.
Declaratiile au fost facute in deschiderea Congresului national de reumatologie din Capitala, la care participa peste 500 de specialisti reumatologi si 150 de asistenti medicali.