O serie de bacterii din categoria stafilococilor, care provoaca infectii majore, ar putea fi distruse cu ajutorul Vitaminei B3, se arata intr-un studiu realizat de specialistii mai multor universitati americane.
Vitaminei B3, numita si niacina, acid pantotenic sau vitamina PP, ii este recunoscuta stiintific proprietatea de a creste capacitatea celulelor imunitare de a distruge stafilococii, dar si de a mari numarul si eficacitatea activitatii neutrofilelor, o categorie de globule albe care anihileaza bacteriile patogene si le digera intracelular.
Realizatorii cercetarii au testat efectele Vitaminei B3 asupra infectiilor cu Stafilococ auriu, una dintre cele mai periculoase bacterii, raspandita mai ales in spitale si in crese, dar a carei incidenta este destul de crescuta si in randul persoanelor din penitenciare, din unitati militare sau la atleti. In demersul lor stiintific, specialistii au folosit doze mari de Vitamina B3 – mult mai crescute decat acelea care se obtin in mod normal din alimentatie – pe care le-au administrat atat animalelor, cat si unor mostre de sange uman. Rezultatele studiului au indicat ca nu exista dovezi clare ca un aport ridicat de Vitamina B3 ar putea trata infectiile provocate de bacterii, desi vitamina activeaza anumite gene antimicrobiene din celulele organismului infectat, gene care sporesc capacitatea celulelor imunitare de a anihila bacteriile.
Specialistii sustin ca, pentru rezultate optime, ar fi indicat ca studiul sa fie continuat pe subiecti umani. Aceasta noua cercetare este considerata un pas important in elaborarea unor noi metode de tratament, in conditiile in care s-a dovedit ca majoritatea antibioticelor, considerate medicamente-minune, nu au nicio putere in fata infectiilor bacteriene cu stafilococ.
In ceea ce priveste alimentele bogate in Vitamina B3, acestea sunt: drojdiile alimentare si de bere, taratele de cereale, leguminoasele, ficatul, carnea, pestele, morcovul, conopida, tomatele, painea integrala,
curmalele, smochinele, arahidele, piersicile, avocado, migdalele, nucile, ciupercile proaspete, ouale.
Consumarea in doze mari de acid nicotinic permite, de asemenea, reducerea nivelului de colesterol din sange.