• 16 scoli au reziliat contractul cu firma care aducea mobilier din Asia

Pe 17 septembrie, conform noii organizari a ciclurilor de invatamant, 4.779 de elevi vor incepe, in Prahova, clasa pregatitoare. Daca problema incadrarii cu personal didactic a fost rezolvata – toate cele 248 de posturi de invatatori fiind ocupate de cadre didactice cu experienta – amenajarea salilor de clasa nu este finalizata in toate unitatile. Dintre cele 147 de scoli care au infiintat astfel de clase, 112 au primit deja mobilierul comandat la diferite firme, iar saptamana aceasta, pupitrele si scaunele pentru cei mici urmand sa ajunga in cel putin alte 20 de unitati. In 16 scoli, demersurile pentru asigurarea mobilierului au durat mai mult decat era prevazut. Unitatile incheiasera contracte cu firma Eurodidactica, aceasta aducand materie prima pentru mobilier tocmai din China. Din cauza unui taifun ce a lovit continentul asiatic, comenzile nu au putut fi onorate la timp, iar directorii au fost nevoiti sa gaseasca alte solutii astfel incat elevii sa inceapa anul scolar in cele mai bune conditii. Astfel de situatii au aparut la scolile din Brazi, Negoiesti, Tinosu, Podenii Noi, Draganesti, Dumbravesti, Stefesti, Bertea, Alunis, Varbilau, Dumbrava, Sangeru, Aricestii Rahtivani, Lapos, Darvari, Valea Calugareasca.
„16 scoli au reziliat contractele ce fusesera incheiate inca din luna iulie cu firma Eurodidactica, apoi au incheiat contracte cu o alta societate – SC Merval Grup SRL Ploiesti. Cea dintai a anuntat reprezentantii scolilor ca nu poate onora comenzile la timp. S-au cautat alte solutii, mai ales ca banii pentru mobilier nu fusesera achitati firmei respective. Sumele trebuie platite abia dupa ce mobilierul ajunge in scoli”, ne-a precizat inspectorul scolar general Horia Toma. Potrivit acestuia, in cele 16 unitati, mobilierul ar urma sa ajunga saptamana urmatoare, iar timp de cateva zile, pentru elevii din clasele pregatitoare va fi imprumutat mobilier din gradinite. Directorii unora dintre aceste scoli sustin, insa, ca situatia se va rezolva pana pe 17 septembrie.
Viorica Popescu, directoarea scolii din Tinosu, ne-a precizat ca firma cu care se incheiase contract initial a avut cea mai mica oferta -198 de lei pentru un scaun si un pupitru – si de aceea a fost aleasa. „Nu am fost inspirati sa cerem mai multe amanunte si nu am stiut ca mobilierul va fi adus din Asia. Dupa ce ne-au anuntat ca vor intarzia livrarea acestuia, am reziliat imediat contractul. Saptamana aceasta urmeaza sa primim produsele comandate la o alta firma, pentru cei 15 copii din clasa pregatitoare. Un scaun si un pupitru costa 200 de lei.”
La randul sau, la momentul discutiei noastre, marti, 11 septembrie, directoarea scolii din Negoiesti (comuna Brazi), Stela Popescu, ne-a precizat ca mobilierul pentru cei 26 de copii din clasa pregatitoare urma sa ajunga in institutie chiar a doua zi. Contractul cu firma la care s-a apelat initial a fost reziliat si – la fel ca in primul caz – nu s-a stiut ca mobilierul va fi adus din China, fiind aleasa societatea respectiva datorita pretului avantajos. Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a repartizat aproximativ un milion de lei in Prahova pentru mobilierul scolar destinat claselor pregatitoare compus din scaun individual reglabil pentru elevi si pupitru individual reglabil.
Dupa cum ne-a precizat inspectorul scolar general Horia Toma, inca nu sunt asigurate in toate localitatile toalete adecvate pentru elevii din clasa 0. In prezent, 109 dintre cele 147 de scoli detin astfel de instalatii sanitare (46 in mediul urban si 63 in mediul rural ), iar in celelalte 38 de unitati acestea sunt in curs de amenajare. Sustinerea financiara a unor astfel de investitii cade in sarcina primariilor.
A.M.