Din septembrie, a intrat in vigoare directiva europeana ce prevede retragerea becurilor cu incandescenta pe teritoriul Uniunii Europene, o masura care vizeaza economisirea energiei. Consumatorii le vor putea inlocui cu becuri fluorescente compacte, care consuma cu 75% mai putina energie decat cele cu incandescenta, sau cu cele halogene, echivalente cu cele incandescente din punctul de vedere al calitatii iluminarii, dar care consuma cu 25-50% mai putin decat acestea din urma. In plus, fata de becurile traditionale, cele noi ar trebui sa reziste de 6 pana la 10 ori mai mult.
Odata cu inlocuirea becurilor traditionale, Comisia Europeana estimeaza ca fiecare camin va economisi in medie 50 de euro pe an. In plus, reprezentantii Comisiei Europene sustin ca un alt avantaj va fi impactul favorabil asupra mediului inconjurator, durata de viata mai mare a noilor becuri permitand reducerea cantitatii de reziduuri si scaderea emisiilor de dioxid de carbon. Concret, potrivit specialistilor UE, directiva va duce la scaderea emisiilor de CO2 cu 15 milioane de tone pe an, astfel economisindu-se 40 de terawati pe ora, echivalentul consumului de electricitate in Romania.
De asemenea, trebuie precizat ca anul acesta s-a incheiat si perioada tranzitorie inceputa tot in luna septembrie, dar in 2009, cand au fost retrase de la comercializare becurile cu incandescenta cu o putere de peste 100 de wati, in anii 2010 si 2011 fiind retrase cele de peste 75 si, respectiv, 60 de wati, iar anul acesta cele de 40 de wati sau mai putin.
C. DOBRE