Mai multe mame din diverse zone ale judetului au venit, ieri dimineata, in fata Palatului Administrativ din Ploiesti, pentru a protesta din cauza conditiilor in care sunt nevoiti sa invete copiii lor, in Centrul Scolar Special din Ploiesti. O parte dintre ele au fost insotite de copiii cu nevoi speciale si au spus ca acestia nu mai pot fi dusi nicio zi in conditiile improprii din salile in care invata. Asa cum v-am informat ieri, in sediul scolii respective, spatiile de la demisol nu mai pot fi utilizate din cauza igrasiei si a mirosului puternic de mucegai. In acele incaperi ar fi trebuit sa functioneze sase clase si cabinetele de terapie (aici sunt scolarizati 126 de copii cu ADHD, sindrom Down, autism, hidrocefalie, probleme neuromotorii si alte afectiuni). In lipsa unei alte solutii, conducerea unitatii a grupat in unele sali cate doua clase – ceea ce a nemultumit parintii.
Ieri, o bunica al carei nepot invata in institutia amintita a mers in audienta la biroul secretarului judetului, Mihai Pavel, pentru a transmite doleantele parintilor, apoi a comunicat raspunsul acestuia mamelor adunate in fata Palatului Administrativ. „Maine dimineata (astazi – n.n.) va veni la fata locului o comisie formata din mai multi specialisti, pentru a afla despre ce este vorba. Daca situatia a aparut din cauza panzei freatice – asa cum se banuieste – si nu se va putea face nimic in perioada in care copiii trebuie sa frecventeze scoala, ei vor fi mutati in alta cladire. Chiar incepand de astazi se cauta o alta cladire in care ei sa invete in perioada in care se va repara demisolul. Trebuie sa asteptam macar o saptamana, timp in care se spera in gasirea unei solutii. Mamicile care doresc pot asista la expertizarea acelui demisol. Daca este vorba doar despre o conducta sparta, lucrurile se vor rezolva rapid”, a transmis Elena Mazilu.
Mamele asteapta sa se ia cat mai urgent o decizie deoarece, din cauza schimbarilor ce au avut loc in scoala, copiii sunt agitati. Acestea s-au plans ca unii dintre ei ar fi fost chiar agresati de colegi de-ai lor, mai mari, in ultimele zile. Familiile elevilor au fost nemultumite inca de anul trecut de mutarea sediului Centrului Scolar Special de pe Bulevardul Independentei pe strada Fagaras, la marginea orasului, sustinand ca nu este o zona buna pentru functionarea unei astfel de institutii unde vin copii din tot judetul. Mamele care ajung cu copiii din localitati precum Mizil, Chiojdeanca, Loloiasca sau Rafov merg ore intregi pe drum pana la scoala si schimba cate trei mijloace de transport. De asemenea, mamele s-au plans si de faptul ca in zona autobuzele vin mai rar si trebuie sa treaca o cale ferata, cu copiii de mana sau in brate, pentru a ajunge la mijloacele de transport. Ca si cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns, zona e plina de caini comunitari !
A.M.