Mai mult de 130 de indivizi certati cu legea au fost arestati la nivelul judetului in ultimele doua luni, pentru unii dintre ei fiind deja incheiata cercetarea penala. Totodata, numarul faptelor cu “Autor Necunoscut” a scazut in perioada mentionata. De asemenea, toti protagonistii unuia dintre cele mai mari scandaluri din judet – altercatia de pe Platoul Halelor Centrale din Ploiesti, de la inceputul lunii iulie, in urma careia o persoana a murit – au fost incarcerati, ne-a spus comisarul sef Viorel Dosaru, comandantul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ)Prahova.
Potrivit interlocutorului nostru, intentia de a face din Prahova un judet “daca nu complet curat – fiindca acest lucru este, practic, imposibil – macar cu o rata a infractionalitatii in scadere a inceput sa dea roade, insa este loc si de mai bine, dupa ce absolut toti politistii vor constientiza rostul lor in societate”.
In context, interlocutorul nostru ne-a spus: “Majoritatea angajatilor inspectoratului au raspuns invitatiei de a–si eficientiza activitatea in timpul celor opt ore de program. Fiindca locul politistului este in strada, si nu in birou, au fost impanzite, intr‑adevar, arterele din judet, prin efectuarea de raiduri. La unele dintre ele am si participat personal. De asemenea, cautam sa restrangem aria de actiune a infractorilor. Filtre de-ale politiei – nu numai rutiere – au fost si vor fi in continuare. Am solicitat angajatilor eficienta maxima in orele de program. Din pacate, unii dintre ei inca nu au inteles ca un control pe un drum national este mult mai important decat o patrulare, chiar si de o suta de ori – in aceeasi zona sau pe aceeasi strada dintr-o localitate. Un om al legii trebuie sa stie «pe de rost» ce masini frecventeaza anumite trasee, la aproximativ ce ore, potentialul criminogen al zonei s.a.m.d. Si pe aceste din urma considerente s-a prevazut revenirea, incepand cu 1 septembrie a.c., la posturile rurale de politie. Prin reorganizarea politiei in sectii rurale, din urma cu un an, s-a pierdut din vedere tocmai acest aspect – oamenii au pierdut contactul cu politistul, si invers. Or, pentru o buna cunoastere a problemelor care apar intr-o comuna, acest aspect este esential”.
(…) Intr-o alta ordine de idei, daca la un post de politie din zona de nord a judetului – Maneciu, sa zicem – intr-o noapte sunt controlate numai vreo 10 masini, mie mi se par foarte putine. Nu suspectez pe nimeni ca nu si-a facut treaba cum trebuie, dar imi voi rezerva dreptul de a efectua un control acolo… Este o zona in care s-au furat animale, s- au comis infractiuni, iar in vecinatatea acesteia – spre Sacele, in judetul Brasov – locuiesc unii cetateni certati cu legea. Astfel de actiuni, in care sunt controlate mai putine masini sau mai putini cetateni suspecti, ma pun pe ganduri, nu faptul ca au fost organizate razii in judet”.
Fl. TANASESCU