Petrolul Ploiesti – Pandurii Targu-Jiu 4-0 (1-0)

Stadion: “Ilie Oana”. Spectatori: circa 13.000. Au marcat: Hamza Younes (40), Marian Cristescu (46), Jeremy Bokila (50 si 74).
Petrolul Ploiesti: Bornescu – Achim, Galamaz, Geraldo, Guilherme – Boudjemaa (60 Grozav), Marinescu, Cristescu, Oprita (cpt) – Hamza (46 Mustivar), Bokila (76 Ad. Cristea). Antrenor: Mircea Rednic
Pandurii Targu Jiu: Lazar – Ungurusan, Viera (cpt), Mamele, Alexandru Vlad – Nistor, Voiculet, Maxim (67 Bputadjine) – Radut (71 Lemnaru), Cristea (66 A. Rusu), Ibeh. Antrenor: Petre Grigoras
Cartonase galbene: Boudjemaa (37), Marinescu (41), Guilherme (75) / Radut (30)
Cartonas rosu: Voiculet (35)
Au arbitrat: Alexandru Tudor (Bucuresti) – Aurel Onita (Constanta), Bogdan Gheorghe (Bucuresti)
Observatorii: Constantin Stefan (FRF) si Claudiu Popa (LPF, ambi din Bucuresti).
Jucatorii meciului: Marian Cristescu si Guilherme Haubert (Petrolul)

Petrolul a aratat “conform cu originalul” in partida cu Pandurii, pentru prima data dand impresia de “echipa mare”, capabila sa se lupte pentru podium.
In fata Pandurilor – liderul din acel moment al Ligii I, fara vreun esec la activ – este destul de greu sa joci, mai ales daca dai spatiu si timp tehnicilor jucatori gorjeni.
Pentru Pandurii, Mircea Rednic a pregatit un presing continuu, total, mai ales in jumatatea lor de teren, a pregatit o echipa puternica, ofensiva, tehnica si rapida in acelasi timp. Cu Grozav, Cristea, Mustivar pe banca de rezerve, strategia s-a dovedit a fi una inspirata, galben-albastrii aratand un potential doar “visat” si banuit, pana acum, nu si dovedit.
Practic, Petrolului i-a iesit totul, intr-un meci in care 4-0 pare un scor bland, fata de ceea ce a fost in teren, superioritatea gazdelor fiind evidenta, in toate compartimentele.
Fundasii laterali – Achim si, mai ales, Guilherme – au facut ce au vrut cu adversarii. Brazilianul a avut chiar o prestatie de exceptie, cu pase de gol si fara greseli, in timp ce Achim a scos “rosul” la Voiculet, prin care Petrolul a obtinut superioritatea numerica (min. 35). Apoi, Galamaz si, mai ales, Geraldo au fost exacti in interventii, completand, alaturi de Marinescu si de Cristescu, un ax defensiv agresiv, care a recuperat multe mingi si a pus, imediat, “presiune” pe careul advers.
Una dintre surprizele lui Rednic a fost utilizarea “benzilor” din sezonul trecut, Oprita, redevenit capitan, si Boudjemaa, urmarit, se pare, de scouteri din tara sa natala, facand, la randul lor, un meci mare. Oprita a facut chiar cel mai bun joc al sau din 2012, “statul de banca” fiind “medicamentul” miraculos cu care Rednic a trezit multi jucatori. Si, probabil, vazand ca le-a “zburat” statutul de titulari, jucatori precum Cristea, Grozav sau Mustivar vor “manca pamantul” cand vor avea ocazia, asa cum au facut-o, cu anumite limite, si in meciul de duminica seara.
Si ajungem la compartimentul “atacanti”, unde cuplul Hamza – Bokila a dat un adevarat recital, cu 3 goluri reusite, valide, si unul anulat, chiar daca niciunul dintre ei nu a terminat jocul in teren, fiind “pastrati” pentru ceea ce va urma. Adica o victorie “normala” la Bistrita si, apoi, meciul care va “rupe stadionul”, cel cu Steaua, pentru care, deja, toata lumea, jucatorii, galeria, antrenorii, se pregatesc de pe acum.
Am lasat, la sfarsit, publicul, din nou senzational, nu doar galeria fiind “la inaltime”, ci toti cei 14.000 de oameni veniti in tribunele arenei “Ilie Oana”. Unde, “ca pe vremuri”, un meci al Petrolului dezvolta “afaceri auxiliare”, chiar daca pare greu de crezut…
Echipa care in urma cu 5-6 ani strangea 300 de oameni la meci are, acum, sute de oameni care mai cauta bilete inainte de ora jocului. La fel, oameni care “fac un ban cinstit” vanzand 2 steaguri mici, galben-albastre, cu 5 ron, care se si cumpara, strazile din jurul stadionului fiind un “furnicar” cu mai bine de o ora inaintea meciului! Nu mai vorbim despre terasele din zona, care “sparg casieria” cu vanzarea de bere la astfel de partide! Petrolul reprezinta o stare de spirit, un reper al orasului, iar daca prestatiile la nivelul aratat duminica, in meciul cu Pandurii, vor continua, chiar ca va fi un adevarat privilegiu sa prinzi un tichet pentru a vedea echipa favorita cum “da cu terenul in cap” adversarelor, asa cum s-a intamplat de aceasta data!

Declaratii dupa joc:

Mircea Rednic (Petrolul): “Nu m-am asteptat la acest scor. A fost un meci spectaculos, cu multe ocazii. Nu stiu ce s-ar fi intamplat daca Bornescu nu ar fi intervenit la doua faze importante. Ne bucuram pentru acest meci, dar vreau sa avem continuitate, pentru ca se apropie partida cu Steaua. Daca nu batem la Bistrita, am batut degeaba astazi. Am folosit jucatorii care au fost in forma, de aceea au aparut acele schimbari. Cine e in forma si se antreneaza bine va juca. Fiecare va avea sansa lor. Si Cristea, si Grozav, si Mustivar sunt jucatori de baza. Am nimerit echipa de aceasta data si sunt fericit ca schimbarile pe care le-am facut nu au scazut intensitatea jocului nostru de atac. Am preferat sa-l odihnesc pe Mustivar, care a evoluat in toate partidele de pana acum, si, de asemenea, sa-l las pe banca pe Grozav, avand in vedere ca a ajuns destul de tarziu la antrenamente, dupa jocurile echipei nationale. Ma bucur pentru Bokila, este un atacant percutant care, in continuare, poate oferi mai mult echipei.
L-am felicitat pe Grigoras si dupa meci, nu degeaba sunt pe primul loc. Ei au avut prima ocazie foarte mare. Noi am revenit si am facut un joc foarte bun, am avut si un gol nevalidat, care eu cred ca a fost valabil. Eram intr-un moment delicat, nu mai castigasem de patru etape. Ii felicit pe jucatori, au dat dovada de ambitie. Scorul este putin cam mare.
Am un mesaj pentru cei care vor ca eu sa plec: am sa-mi dau demisia cand Petrolul va fi pe primul loc. Nu glumesc!”
Petre Grigoras (Pandurii Tg. Jiu): “Este o victorie pe deplin meritata a Petrolului, o echipa puternica, care a fost extrem de motivata. Am inceput bine jocul, am avut cateva ocazii bune de a deschide scorul, insa echilibrul s-a rupt in momentul eliminarii lui Voiculet. A fost o intrare la minge, care s-a produs chiar in fata bancii noastre si, in niciun caz, jucatorul nu trebuia sa vada rosu direct. Am primit un gol dintr-o greseala de portar si, dupa pauza, a fost foarte greu sa rezistam. Am multi jucatori tineri, cativa dintre ei nu au 20 de partide in Liga 1, iar presiunea publicului i-a coplesit. Stiam ca Petrolul are niste suporteri minunati, mi-am dat seama de acest lucru anul trecut, cand, in tribune, au fost aproape 3000 de femei si copii. La acel meci, atmosfera de pe “Ilie Oana” a fost una extraordinara, cu mult peste ce avem noi la un joc cu Steaua. In aceasta seara, nu mai are rost sa vorbim. Trebuie sa ne revenim, urmeaza doua partide dificile, cu Dinamo si CFR Cluj, unde nu-l voi putea utiliza pe Voiculet. Am dovedit ca nu suntem invincibili si mergem inainte.”

Filmul meciului:

Min. 7: Radut si Cristea nu-l pot „bate” pe Bornescu din careul mare
Min. 17: Bokila incearca aiurea un lob, din pozitie excelenta
Min. 31: Hamza marcheaza, dar golul este anulat, eronat, pentru ofsaid, de asistentul Onita.
Min. 35: Voiculet il ataca tare pe Achim, iar Tudor arata, usor, cartonasul rosu jucatorului de la Pandurii.
1-0, min. 40: Hamza a reluat cu capul din coltul careului de 16 metri lateral stanga o centrare a lui Oprita de pe partea dreapta, iar Lazar a scapat balonul in poarta.
2-0, min. 46: Centrare de pe stanga a lui Guilherme si Cristescu a reluat din alunecare de la 7 metri, in dreapta lui Lazar
3-0, min. 50: Bokila a sutat din 12 metri lateral stanga, pe coltul scurt, dupa o lansare de la Cristescu
4-0. min. 74: Bokila a reusit dubla cu un sut din cadere de la zece metri, dupa o centrare de la Guilherme de pe stanga.
Min. 77: Grozav scapa singur cu portarul, dar trage alaturi.
Min. 79: Cristea suteaza in bara, din 14 metri si mingea refuza sa intre in poarta.
Marian DIMA