In Monitorul Oficial din data de 17 septembrie a.c., a fost publicata Hotararea Plenului CSM nr. 781/2012, cu privire la regulamentul functionarii instantelor de judecata.
Actul normativ, care a intrat in vigoare pe 20 septembrie a.c., prevede ca, pentru functionarea corecta a unei sedinte de judecata sa fie respectate anumite… pozitionari ale participantilor la actul de judecata.
Astfel, biroul judecatorului trebuie sa fie asezat cu fata spre public, pe un podium cu inaltimea de 40-50 de centimetri, iar cel al procurorului – distinct de cel al judecatorului – la aceeasi inaltime. Nu la aceeasi inaltime vor sta avocatii, pentru care este prevazuta o rampa cu inaltimea maxima de 20-30 de centimetri ! Locul avocatului care pune concluzii va fi situat pe un podium avand inaltimea cuprinsa intre 20 si 30 de centimetri !Procurorul trebuie sa intre in sala de sedinta cu cel putin cinci minute inainte de inceperea acesteia, iar salile pentru judecarea cauzelor cu detinuti trebuie sa aiba locuri speciale pentru gardienii care ii pazesc.
Pe durata sedintei de judecata, atunci cand nu pun concluzii, avocatii stau pe banca situata in fata publicului. De asemenea, locul de consultare a dosarelor de catre aparatori va fi banca aflata in fata publicului, iar bara martorilor trebuie sa fie intre podiumul procurorului si cel al avocatilor, obligatoriu dotata cu Biblie !
Salile de sedinta vor avea ferestre care sa asigure lumina naturala si aerisire corespunzatoare. Daca se considera necesar, salile de sedinta pot fi dotate cu instalatii suplimentare de iluminat si de aerisire.
Daca dimensiunile salilor nu permit realizarea amplasamentelor prevazute, se va reduce numarul de locuri pentru public, urmarindu-se, in primul rand, asigurarea locurilor necesare judecatorilor, procurorului, grefierului, avocatului, partilor si detinutilor.
Totodata, in cazul in care in actualele sali de judecata nu se poate amenaja biroul procurorului separat de cel al judecatorilor, acesta va fi situat chiar pe podiumul judecatorilor, dar la o masa separata, si va fi pozitionat astfel incat sa asigure procurorului o vizibilitate buna spre biroul judecatorilor.
Locurile din sala de sedinta in care stau persoanele private de libertate, precum si intrarile/iesirile din sala pentru acestea vor fi concepute astfel incat sa nu reprezinte un pericol pentru justitiabili, si in asa fel incat sa nu fuga de sub paza gardienilor.
Dupa cum ne-a precizat vicepresedintele Tribunalului Prahova – magistrat Alina Anton Pavel, la instanta prahoveana sunt asigurate toate conditiile prevazute mai sus, mai putin cele pentru avocati. Sens in care, pe viitor, se va lua masura amenajarii acestora.
(F.T.)