• Majoritatea provin din Algeria, Tunisia si Maroc

In ultimii ani, indeosebi din cauza confruntarilor armate sau a conditiilor inumane de trai, tot mai multi cetateni din Asia ori Africa solicita azil in diverse state europene, printre care figureaza si Romania. Conform informatiilor Inspectoratului General pentru Imigrari, cele mai multe persoane care au solicitat o forma de protectie in tara noastra provin din Algeria (483 de cereri), Tunisia (204), Maroc (200), Pakistan (137) si Afganistan (82).
La inceputul lunii in curs, Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania – AIDRom, in parteneriat cu Forumul Roman pentru Refugiati si Migranti (ARCA-FRRM), a lansat, oficial, deschiderea proiectului „Asistenta si facilitati pentru solicitantii de azil din Romania. Imbunatatirea nivelului de trai si modelul responsabilizarii acestora”.
Finantat de Uniunea Europeana, prin programul „Solidaritatea si gestionarea fluxurilor migratorii”, acest proiect urmareste, in principal, acomodarea solicitantilor de azil si oferirea unei scheme de asistenta sociala si servicii specializate prin: sustinerea de cursuri de limba romana, aplicarea unei strategii noi in relationarea acestora cu reprezentantii comunitatii-gazda, posibilitatea deprinderii unor aptitudini profesionale. De asemenea, proiectul vizeaza deschiderea unui centru de urgenta, pentru solicitantii de azil apartinand categoriilor vulnerabile: femei, copii, persoane cu dizabilitati.
C.D.