Conform datelor recente ale BNR, peste 43.000 de romani au incetat sa-si plateasca ratele la banca in ultimele trei luni, mai afectati fiind cei care au credite in valuta, numarul total al restantierilor urcand, astfel, la peste 700.000 de persoane la jumatatea anului.
Realitatea este una cruda, si nici nu avea cum sa fie altfel, in conditiile in care, in ultima perioada, cursul leu/euro a urcat ametitor, precum gradele Celsius in termometre pe canicula!
Cauza? Raca nesfarsita a politicienilor care dimineata, la pranz si seara, in loc de apa, parca ar bea sirop din samanta de cearta! Nu apuca sa zica unul ceva ca, imediat, un altul, chit ca nu era vorba despre el, vine cu replica. Si o tin tot asa, la nesfarsit!
Problema este ca, pe masura ce vremea trece si cei de pe scena politica nu dau niciun semn de impacare, toate domeniile sufera. Economia scartaie, industria – la fel, somajul este in floare! Pe deasupra, nici natura nu ne mai ajuta!
Iar vara aceasta este semnalul clar ca, la toamna, basca la iarna, camarile vor fi mai goale. Dovada in acest sens stau campurile parjolite de seceta, dupa ce, in iarna, culturile puse in pamant asta-toamna au fost injumatatite din cauza inghetului si a zapezii cazute in cantitati foarte mari.
Dupa cum arata acum campul, cand firul de porumb s-a rasucit din pamant, de sete, mamaliga este compromisa, in conditiile in care nici cu graul nu se sta mai bine!
Prin urmare, timpurile nu se anunta bune, mai ingrijorati fiind cei cu tamplele albe care au mai prins astfel de perioade, cu seceta mare, pe vremea tineretii lor.
Iar cand se uita la pamantul brazdat de crapaturi adanci, din cauza lipsei apei, mai ca le vine sa planga!
Ce-i de facut? Multi spun o rugaciune in gand si-si indreapta privirea spre cer. Numai ca, de acolo de sus, din cer, soarele arde, iar cand ploua, ploua cu…pagube, asa cum s-a intamplat acum cateva zile, cand furtunile au smuls acoperisuri, au scos din pamant copaci, ori au batut cu grindina!
Si, in ciuda a ceea ce se intampla, politicienii tot mai scormonesc si gasesc samanta de cearta!
Nu conteaza ca ninge, ca ploua, ca este seceta ori canicula, iar pamantul plange de sete. Pentru politicieni, mult mai importanta este confruntarea verbala, de parca totul incepe si se termina cu ei. Mai trist este insa faptul ca atunci cand doi (sau mai multi) se cearta, nimeni nu castiga. Ba, din contra, pierd. Printre ei si oamenii de rand care, din cauza faptului ca euro s-a cocotat atat de sus, nu mai au cum sa-si plateasca datoriile pe care le-au facut cu speranta in zile mai bune.
Nicoleta DUMITRESCU