• In ianuarie 2013, expira si a doua prelungire a contractului cu Luxten Lighting

Un nou colectiv de coordonare si supervizare – format din reprezentanti ai Consiliului Local Ploiesti (membrii Comisiei de utilitati publice), ai executivului si ai Regiei Autonome de Servicii Publice – a fost desemnat pentru atribuirea contractului de delegare prin concesiune a serviciului de iluminat public. Potrivit legislatiei in vigoare, dintre membrii acestui colectiv vor putea fi desemnate persoanele care sa faca parte si din comisia de evaluare a ofertelor depuse de catre societatile participante la licitatie.
De aproape doi ani, Primaria Ploiesti tot incearca sa organizeze licitatia pentru concesionarea serviciului de iluminat public. Din diferite motive, doua tentative de organizare a procedurii de atribuire a contractului s-au soldat cu cate un esec, din cauza tergiversarilor voite sau nu ale fostei conduceri a Primariei Ploiesti, in „complicitate” cu fostii membri pedelisti si penegisti ai Consiliului Local Ploiesti.
In ianuarie 2011, contractul dintre municipalitate si Luxten Lighting – incheiat pentru o perioada de 10 ani – a expirat. Un conflict aparut intre membrii de atunci ai comitetului de coordonare si supervizare, pe de o parte, si fostul primar – Andrei Volosevici – pe de alta parte, s-a lasat cu suspendarea procedurii, cu numai o zi inainte de organizarea propriu-zisa a licitatiei. Surprinzator, la acea data, cerintele din caietul de sarcini au fost contestate chiar de catre Volosevici, care a ajuns la concluzia ca se pot face alte lucrari de modernizare ale sistemului de iluminat public, in afara celor specificate in documentatia de atribuire a contractului. „Utilizarea eficienta a fondurilor publice” a fost motivul nascocit la inceputul anului 2011, de catre fostul primar. Suspendarea s-a transformat in anularea procedurii, stabilita printr-o hotarare a fostilor consilieri locali, aprobata la data de 31 ianuarie 2011. Anularea licitatiei a fost dezaprobata de catre alesii locali reprezentanti ai PSD, care s-au aratat complet nemultumiti de modul in care a batut cu pumnul in masa fostul edil Andrei Volosevici. Ion Eparu, liderul grupului social-democrat din vechiul Consiliu Local Ploiesti, caracteriza drept “brutal” modul in care s-a intervenit in derularea procedurii de licitatie. Contractul cu Luxten a fost, prin urmare, prelungit – pana la finalizarea unei noi proceduri de licitatie pentru serviciul de iluminat public, care nu a mai avut loc – pana in 2012. Dupa expirarea primei prelungiri, Luxten a beneficiat, din nou, de incheierea unui nou act aditional la contract, valabil de aceasta data pana in ianuarie 2013. O ultima prelungire posibila, de altfel, potrivit legislatiei in vigoare.
Iulian Teodorescu, viceprimar al Ploiestiului si membru in colectivul de coordonare si supervizare desemnat pentru atribuirea unui nou contract de concesiune a serviciului de iluminat public, ne-a declarat, ieri, ca la mijlocul saptamanii viitoare reprezentantii comisiei se vor intruni intr-o prima sedinta pentru stabilirea modului in care se va organiza licitatia. Teodorescu a confirmat faptul ca actuala prelungire a contractului cu Luxten expira in luna ianuarie 2013 si s-a aratat, pe de alta parte, optimist in legatura cu rezolvarea situatiei iluminatului public din Ploiesti pana la inceputul anului viitor.

Violeta STOICA