Plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului pentru citirea deciziei Curtii Constitutionale privind referendumul din 29 iulie se va intruni luni, la ora 15.00. Deputatul PDL Ioan Oltean a declarat, dupa sedinta Birourilor Permanente reunite, ca propunerea PDL ca plenul reunit sa aiba loc ieri a fost respinsa. El a precizat ca s-a decis ca sedinta sa aiba loc luni, la ora 15.00, pentru ca parlamentarii sa aiba timp sa vina in Bucuresti, astfel incat cvorumul de lucru sa fie indeplinit. Valeriu Zgonea a precizat ca motivul pentru care a fost stabilita sedinta extraordinara pentru ziua de luni a fost aceea ca multi dintre parlamentari sunt fie in strainatate, fie in teritoriu in concediu.
“Chiar si o parte dintre colegii de la PDL a acceptat ca este cea mai buna solutie: luni, la ora 15, sesiune extraordinara, la ora 14, intalnirea grupurilor parlamentare. Dupa ora 15, dupa inchiderea sedintei, care este una formala, liderii grupurilor parlamentare se vor reuni intr-o sedinta cu presedintii celor doua Camere pentru a discuta despre noua sesiune parlamentara si sa gasim o solutie pentru a construi impreuna o singura propunere pentru Avocatul Poporului”, a declarat presedintele Camerei Deputatilor.
Zgonea a mai precizat ca toti liderii de grupuri parlamentare au sustinut ca pentru ziua de luni va exista o mobilizare pentru a fi prezenta majoritatea parlamentarilor la sedinta de plen. “Eu cred ca vor fi mai mult decat 50% plus unu parlamentari prezenti la sedinta de luni la ora 15″, a mai spus Zgonea. El a fost intrebat daca presedintele suspendat, Traian Basescu, va fi invitat la sedinta de luni. “Nu este obligatorie, nu are nicio legatura cu prezenta domnului presedinte Traian Basescu (…) In momentul in care se citeste hotararea Curtii Constitutionale nu este obligatorie prezenta presedintelui suspendat sau a presedintelui interimar”, a explicat Zgonea.
De asemenea, Zgonea a mentionat ca, in opinia sa, de la momentul citirii deciziei Curtii in plenul celor doua Camere ale Parlamentului ar putea dura circa o ora pana cand documentul sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar Traian Basescu sa revina oficial in pozitia de sef al statului. Sedinta Birourilor Permanente de joi a durat mai putin de 30 de minute.