Aproape 2.000 de metri cubi de lemn au fost recuperati, de catre angajatii Directiei Silvice Prahova, in primele sase luni ale anului in curs, de la diverse persoane care dadusera lovituri in padurile din judet. Pentru prinderea hotilor au fost angrenati, pe langa angajatii Directiei si politisti, jandarmi, reprezentanti ai Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Regim Silvic si Vanatoare (ITSVR) Prahova.
Dupa cum ne-a precizat directorul Directiei Silvice Prahova, inginer Dragos Gabriel Ciomag, “in primul semestru al acestui an, furturile din padurile prahovene au fost mai scazute, atat ca numar, cat si cantitativ, comparativ cu intervalul de timp 1 ianuarie – 30 iunie 2011, dar ele reprezinta, in continuare, un fenomen. Zonele impadurite din judet, in care infractorii au dat cele mai multe lovituri, sunt pozitionate in localitatile Jugureni, Slon si Magureni. Acolo am avut de-a face atat cu locuitori din zona, cat si cu cetateni din alte parti ale judetului, care au mers in respectivele localitati ca sa fure. Sunt, de asemenea, si foarte multi locuitori de etnie roma care au dat si incearca sa dea lovituri la fondul forestier. De regula, ei fura acolo unde, pe raza aceleiasi localitati, sunt trupuri de padure razletite, fiindca ii este mai greu unui padurar sa supravegheze, in acelasi timp, mai multe palcuri forestiere”.
Totusi, diferenta dintre un contravenient si un infractor care a furat din padure se face in functie de valoarea masei lemnoase furate. Cand cuantumul acesteia nu depaseste, de cinci ori, pretul unui metru cub de masa lemnoasa – stabilit la suma de 71 de lei, fara TVA – , respectivul este, potrivit legii in vigoare, contravenient, si numai daca suma aferenta lemnului furat depaseste respectiva suma – infractor. Cu referire la acest din urma aspect, exista un proiect de modificare a respectivei legi, astfel incat prevederea sa fie armonizata cu Codul Penal – furtul este furt.
Intrebat daca exista retele infractionale specializate in taiatul din paduri si furtul de masa lemnoasa, interlocutorul nostru ne-a spus ca, in acest an, pana acum, nu a fost constatata existenta niciuneia. In schimb, anul trecut, a fost destructurata de catre oamenii legii o grupare alcatuita din peste 40 de membri, care dadea lovituri la padurile din zona Cerasu – Valenii de Munte. Doi procurori de la Parchetul de pe langa Judecatoria Valenii de Munte, insotiti de jandarmi, politisti si lucratori de la SIPI au efectuat, atunci, perchezitii la 43 de domicilii, oamenii legii emitand 49 de mandate de aducere, pentru audieri. Zeci de membri ai retelei au fost trimisi in judecata pentru comiterea mai multor infractiuni. Activitatea gruparii s-a derulat pe durata a cinci ani ( perioada 2007—2011), iar pentru probarea actiunilor infractionale a suspectilor au fost folosite inregistrari audio si video, filaje pe timp de noapte s.a.m.d.
Fl. TANASESCU