Agricultorii ale caror culturi au fost serios afectate de seceta prelungita din aceasta vara urmeaza sa primeasca, din partea statului, un sprijin financiar in cuantum de 100 de lei/ha, pentru maximum 10 hectare/ferma, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern. Banii vor fi acordati intr-o singura transa, incepand cu 15 noiembrie 2012, iar beneficiarii nu vor putea renunta, pe o perioada de trei ani de acum incolo, la exploatarea suprafetelor de teren agricol pentru care vor incasa despagubirile respective. In opinia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, pentru aceste despagubiri ar fi nevoie de circa 50 milioane de euro, dintre care o parte deja exista, iar restul banilor „vor fi obtinuti in urma rectificarii bugetare, prin taierea de fonduri de la alte proiecte”.
Pana ieri, la nivelul Directiei Agricole Prahova s-au inregistrat peste 500 de notificari trimise de catre tot atatia fermieri din judet (care detin intre unul si cateva sute de hectare de teren) si ale caror culturi au avut de suferit in urma temperaturilor caniculare din aceasta vara. Potrivit directorului acestei institutii, Aurel Anghel, suprafata afectata de seceta depaseste, in momentul de fata, 35.000 de hectare, iar gradul de afectare variaza intre 30 si 90 la suta. Cel mai mult de suferit, ca urmare a fenomenelor meteorologice nefavorabile, a avut cultura de porumb (circa 25.000 de hectare din suprafata mentionata), urmata de cea de floarea-soarelui (peste 5.000 de hectare). La fel ca si in alti ani, seceta prelungita si-a aratat „coltii” in principal in zona de sud a judetului, respectiv in comunele Salciile, Balta Doamnei, Baba Ana, Fulga, Draganesti, Boldesti- Gradistea, Rafov, Olari s.a.
La nivelul intregii tari, suprafata afectata de temperaturile caniculare depaseste 3,7 milioane de hectare, reprezentand 37 la suta din totalul suprafetei agricole, conform unui document al Ministerului Agriculturii. Din aceasta suprafata, peste 1,2 milioane de hectare apartin unor ferme mici sau de subzistenta, cu dimensiuni intre unul si 10 hectare, care sunt exploatate de circa 523.000 de fermieri persoane fizice. La acestea se adauga 35.000 de fermieri persoane fizice, care detin ferme cu dimensiuni de peste 10 hectare, fiecare.
D. CONSTANTIN