• Toate operatiunile trebuie finalizate pana pe 24 august
Pentru a se putea stabili daca referendumul national pentru demiterea presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012, este valabil sau nu, si la nivelul judetului Prahova se lucreaza la reactualizarea listelor electorale permanente. Recent, la Ploiesti, primarii si secretarii celor 104 localitati din judet, cat si sefii celor 26 de oficii ale serviciilor publice locale pentru evidenta populatiei au fost informati despre ceea ce au de facut in legatura cu aceasta actiune, fiindu-le aduse la cunostinta prevederile din Memorandumul emis de catre Guvern in legatura cu masurile necesare pentru actualizarea listelor electorale permanente.
Astfel, conform memorandumului mentionat, la nivelul fiecarei administratii locale vor trebui efectuate verificari in legatura cu: persoanele decedate, cu cele care si-au pierdut dreptul de a vota, cu cele care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate sau care si-au pierdut cetatenia romana; cu persoanele cu actele de identitate expirate si care nu au fost reinnoite, ca si cu cele care si‑au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare; persoanele care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului; persoanele care si‑au schimbat numele prin casatorie, divort sau pe cale administrativa. De asemenea, vor mai trebui verificate si persoanele cu resedinta sau domiciliul in strainatate.
Dupa cum am aflat de la Rodica Paraschiv – subprefectul judetului Prahova, si Ornella Zecheru – Directorul Directiei Judetene de Evidenta a Persoanei, primarii vor trebui sa colaboreze cu reprezentantii serviciilor publice de evidenta a persoanelor. Institutia Prefectului si Directia Judeteana de Evidenta a Persoanei vor coordona activitatea autoritatilor locale, pentru schimb de date si informatii colaborandu-se cu Serviciul pasapoarte, Birourile de executare penala din cadrul tribunalelor judetene, directiile judetene de evidenta a persoanei, oficiile de stare civila, casele nationale de sanatate si cele de pensii– de la nivel national.
In mod concret, corespunzator atributiilor ce revin fiecarei structuri pe relatia cu serviciile de stare civila si cele pentru evidenta persoanelor, autoritatile administratiei publice locale vor stabili situatiile reale in care au fost mentinuti, in copiile de pe listele electorale permanente, anumiti cetateni, contrar dispozitiilor legii. Pentru asemenea situatii identificate va trebui sa se intocmeasca tabele nominale pentru fiecare dintre cazuri, la nivelul fiecarei localitati din judet, toate aceste operatiuni avand ca data limita 24 august.
Dupa cum am aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, unii dintre primari au transmis catre Institutia Prefectului Prahova listele electorale permanente reactualizate. Conform memorandumului mentionat mai sus, Institutia Prefectului Prahova transmite aceste liste, la randul ei, la Bucuresti, la Ministerul Administratiei si Internelor. MAI le va centraliza si le va trimite la Guvern, iar Guvernul – la Curtea Constitutionala.
Asa cum v-am mai informat, Curtea Constitutionala a amanat o decizie privind referendumul de demitere a lui Traian Basescu, urmand sa verifice listele electorale.
Nicoleta DUMITRESCU