Zeci de unitati de invatamant prahovene sunt, inca, neautorizate sanitar
• Trei… corigente sunt din Ploiesti
Dintre cele peste 700 de unitati de invatamant situate pe teritoriul judetului Prahova, 48 nu detin, inca, autorizatia sanitara de functionare, a anuntat ieri directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica Prahova, dr. Alexandru Baloi, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural. Este vorba despre 32 de gradinite cu program normal, trei gradinite cu program prelungit si 13 scoli generale. De asemenea, o unitate de invatamant a obtinut autorizatia sanitara cu plan de conformare ce trebuie indeplinit pana pe 30 septembrie.
Lipsa apei curente reprezinta problema cel mai des intalnita in unitatile ce nu au reusit sa obtina autorizatia de functionare, desi mai sunt doar doua saptamani pana la inceperea anului scolar. Alte deficiente inregistrate in institutiile de invatamant vizeaza existenta toaletelor in exteriorul spatiilor de invatamant, lipsa canalizarii, faptul ca unele sali de clasa nu au fost reabilitate si igienizate etc. Cele mai mari probleme se regasesc in mediul rural, in localitati precum Lapos, Calinesti, Bertea, Starchiojd, Batrani. La Ploiesti, trei institutii de invatamant nu au autorizatie sanitara de functionare – o gradinita particulara, Scoala “Petru Rares”, unde exista lucrari in derulare ce se vor finaliza in aproximativ doua luni, si Gradinita nr. 38, unde in prezent, numarul copiilor inscrisi este prea mare comparativ cu spatiul disponibil (unitatea a preluat, anul trecut, si copii de la o gradinita desfiintata).
Intrucat autoritatile locale trebuie sa finanteze lucrarile de igienziare si reabilitare ale scolilor, de acestea depinde daca unitatile de invatamant neautorizate vor reusi sa scape de deficiente, pentru desfasurarea activitatii didactice, in bune conditii, in anul scolar 2012-2013. Institutiile de invatamant trebuie sa indeplineasca mai multe conditii pentru a obtine autorizatii sanitare de functionare: existenta unei surse de apa potabila, a unei retele de distributie a apei potabile sau instalatii proprii pentru colectarea, tratarea si evacuarea reziduurilor menajere si a apelor uzate care sa nu polueze mediul, incaperi cu ventilatie naturala, pardoseli cu materiale izoterme sau izolatii termice, dotare cu mobilier corespunzator varstei, obiecte sanitare in permanenta stare de functionare etc. Potrivit unui raport intocmit de Inspectoratul Scolar Prahova, in 70% dintre unitatile de invatamant s-au incheiat lucrarile de igienizare si reparatii curente, celelalte avand ca termen de finalizare perioada 30 august-7 septembrie. De asemenea, 95% dintre unitati detin autorizatii pentru sisteme de incalzire centralizata. Incepand de ieri si pana pe 7 septembrie, o comisie mixta formata din reprezentanti ai mai multor institutii publice verifica modul in care autoritatile publice locale pregatesc inceperea anului scolar 2012-2013.
Ana-Maria MAXIM