In perioada 20-26 august a.c., Directia Rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane deruleaza, la nivel national, o actiune de prevenire, combatere, dar si de sanctionare a soferilor care nu respecta regimul legal de viteza. Activitatea se inscrie in calendarul stabilit pentru anul in curs al Organizatiei Politiilor Rutiere din Europa, din care face parte si Politia Rutiera din Romania, si se desfasoara, concomitent, pe teritoriul a 27 de state membre ale Uniunii Europene.
In perioada mentionata, oamenii legii vor folosi toate sistemele de supraveghere a traficului rutier si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea politiei. Potrivit initiatorilor campaniei, operatiunea constituie un element important in strategia de reducere a numarului de persoane decedate sau grav ranite pe drumurile publice din Romania. De altfel, in urma centralizarii datelor din ultimii patru ani, atat la nivel european, cat si national, viteza excesiva se regaseste intre primele trei cauze generatoare de accidente rutiere grave, constituind totodata principala cauza de producere a acestor accidente in randul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani.
Potrivit politistilor rutieri, pericolul de implicare a participantilor la trafic in accidentele rutiere cu consecinte grave avand drept cauza viteza excesiva exista nu doar atunci cand autovehiculele sunt conduse cu viteza superioara limitei legale, dar si in situatiile in care viteza nu este adaptata la conditiile de drum, chiar daca se incadreaza in limitele impuse de lege.
Pe soselele din Prahova, potrivit datelor furnizate de catre Politia Rutiera, in primul semestru al acestui an, si-au pierdut viata 30 de persoane, ca urmare a celor 174 de accidente rutiere inregistrate. De asemenea, 172 de persoane au ajuns la spital cu rani grave, tot in acelasi interval de timp mentionat, din cauza accidentelor de pe sosele. Una dintre principalele cauze ale accidentelor a fost tocmai neadaptarea vitezei la conditiile de drum, alaturi de intoarcerea prin locuri nepermise, neacordarea prioritatii etc. Cel mai grav accident inregistrat in judet, pana acum, a avut drept cauza neadaptarea vitezei la conditiile de drum. Acesta a avut loc in luna mai a.c, pe DN 1, in zona localitatii Posada, in urma tragicului accident doi brasoveni, cu varsta de 20 si 25 de ani, pierzandu-si viata !
Fl. TANASESCU