Pe post de presedinte-suspendat, imbracat de vacanta, intr-un tricou de culoare bleu – o nuanta mai senina chiar si decat atunci cand pe cer nu-i pic de nor – avand in spate un perete tapetat cu Constitutii, de cateva zile, Traian Basescu nu mai pridideste cu aparitiile in public. Dupa o lunga absenta din fata camerelor de luat vederi si a microfoanelor ziaristilor, aflat in campania electorala pentru referendumul din 29 iulie a.c, fixat chiar pentru demiterea sa din functie, Traian Basescu rosteste de zor discursuri in strada, in ideea de a reinvia baile de multime, care, cu ani in urma, il faceau sa se simta atat de bine!
Aducandu-si aminte de anii trecuti, cand era in vria popularitatii pe care o savura cu fiecare strangere de mana intinsa din multime, presedintelui-suspendat pare ca i-au venit, cum se spune, „boii acasa”. E mai degajat, mai limpede la fata, nu mai este sobru, scortos. Si pentru ca este mai odihnit si nu mai are grija Cotrocenilor, acum se vede clar ca „traieste”, in adevaratul sens al cuvantului, fiecare declaratie pe care o indreapta catre dusmanii sai politici, in mod special catre cei care ii considera drept partizani ai suspendarii lui din functia de presedinte al tarii.
Aducandu-si aminte de prima sa suspendare de la Cotroceni, in 2007, pare ca acum il doare mai mult ca, pentru a doua oara, poporul este chemat la urne pentru a spune „DA” sau „NU” in ceea ce priveste continuarea mandatului sau prezidential.
Cert este, insa, ca nu doar Traian Basescu, ci si alti lideri angrenati in ultimele evenimente politice care au facut ca toti ochii europeni sa fie atintiti catre Romania joaca o ultima carte!
Aducand fiecare, de o parte si de alta a baricadei politice, argumente pentru pozitia pe care se afla, atat presedintele-suspendat, cat si cei care au initiat organizarea referendumului considera ca, in final, cand se vor numara voturile, vor avea o carte castigatoare. Cum, insa, in orice batalie, cum este si cea de fata, trebuie sa existe un invins si un invingator, evident ca aceasta carte castigatoare nu poate fi trasa de reprezentantii ambelor parti.
Ramane de vazut, insa, dupa 29 iulie, ce urmeaza sa mai fie consemnat in paginile istoriei contemporane a Romaniei. Din pacate, politica si liderii ei au dat prilejul in fiecare zi sa se consemneze noi si noi evenimente pe care nimeni nici macar n-a putut sa le intrevada posibil de intamplat cu o asa repeziciune. Chiar si cand e vorba despre ultima carte!
Nicoleta DUMITRESCU