Bugetul pe primul semestru, incheiat cu deficit de 1,12 % din PIB

In prima jumatate a anului, bugetul general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 6,8 miliarde de lei (1,12 la suta din PIB), in scadere fata de perioada similara a anului trecut, cand deficitul a fost de 11,2 miliarde de lei, conform reprezentantilor Ministerului Finantelor. In suma de 93 de miliarde de lei, veniturile bugetului general consolidat au fost cu 8,9 la suta mai mari fata de primul semestru al anului anterior. Evolutii favorabile au fost inregistrate la TVA (+9,5 la suta), accize (+6,6 la suta), impozitul pe venit (+15,5 la suta) si impozitul pe profit (+7,7 la suta). In ceea ce priveste cheltuielile, acestea au insumat 99,8 miliarde de lei, in crestere cu 3,3 la suta fata de semestrul I al anului precedent, in principal ca urmare a majorarii cu 45,1 la suta a nivelului cheltuielilor aferente cofinantarii proiectelor UE, si cu 34,4 la suta a cuantumului dobanzilor.

La Mizil, a demarat proiectul construirii unei centrale fotovoltaice

Consiliul Local Mizil a demarat, zilele trecute, proiectul „Centralei fotovoltaice de producere a energiei electrice din conversia energiei solare”, in baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Economiei, in calitate de Organism Intermediar pentru Energie. Valoarea totala a acestui proiect – a carui implementare dureaza 23 de luni – este de 46.458.212 lei, din care asistenta financiara europeana nerambursabila este de 34.868.926 de lei. Obiectivul proiectului este crearea unei capacitati de producere a energiei prin valorificarea resurselor regenerabile si utilizarea energiei electrice obtinute pentru acoperirea consumului aferent institutiilor aflate in administrarea Consiliului Local Mizil.

CEDO ne arata, din nou, cu degetul

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) readuce, din nou, in atentia autoritatilor de la Bucuresti conditiile precare de detentie din penitenciarele romanesti, fapt care ii supune pe detinuti „la un tratament inuman si degradant”. Supraaglomerarea, lipsa igienei si inadecvarea tratamentului medical sunt doar cateva dintre conditiile de care s-au plans la CEDO mai multi petitionari din Romania. Drept urmare, reprezentantii CEDO au solicitat tarii noastre sa „asigure repararea efectiva a prejudiciilor suferite ca urmare a conditiilor inadecvate de detentie, atat prin incetarea situatiei care duce la incalcarea art. 3 din Conventie, cat si prin acordarea de despagubiri morale in cuantumuri asemanatoare celor folosite de Curtea Europeana”.

Taxa pentru furnizorii de servicii sociale

Cuantumul taxei pentru acreditarea furnizorilor de servicii specializate in actiuni de stimulare a ocuparii fortei de munca este, in acest an, in valoare de 357,13 lei. Stabilita printr-un ordin al ministrului Muncii, Mariana Campeanu, aceasta taxa se achita, pentru fiecare serviciu prestat in parte, la agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca, iar sumele rezultate se fac venit la bugetul asigurarilor pentru somaj.