La sediul Bursei Romane de Marfuri din Bucuresti va avea loc, luni, 16 iulie, o noua runda (a VI-a!) a licitatiei publice cu strigare organizata de conducerea Companiei Nationale CFR SA, in vederea inchirierii celor 13 sectii (rute) de cale ferata care, de mai multa vreme, au devenit „gaurile negre” ale companiei, din cauza scaderii dramatice a fluxului de calatori sau de marfa, in principal ca urmare a unui management defectuos. Termenul-limita pentru depunerea ofertelor este 16.07.2012, ora 9.00, iar deschiderea acestora urmeaza sa aiba loc in aceeasi zi, la ora 10.00. Intreprinzatorii privati interesati pot depune oferte pentru a inchiria nu doar una, ci chiar mai multe rute de cale ferata.
Asa cum scriam la timpul potrivit in cotidianul nostru, printre cele 13 rute de cale ferata – care, in opinia reprezentantilor CFR, au devenit „neinteroperabile” – figureaza si unele aflate pe raza Prahovei, respectiv Ploiesti Nord – Maneciu, Ditesti – Gura Palangii; Ploiesti Vest – Targoviste Nord – Fieni – Pietrosita; I.L. Caragiale – Ditesti – Moreni. Durata de valabilitate a contractului de inchiriere este de 4 ani, iar criteriul de atribuire va fi pretul cel mai mare. Operatorii economici care vor fi desemnati castigatori sunt obligati, potrivit legii, sa preia si lucratorii CFR care isi desfasoara activitatea pe rutele de cale ferata amintite, inclusiv asigurarea drepturilor banesti ale acestora existente la momentul semnarii contractului de inchiriere.
Reamintim ca inchirierea catre agentii economici privati a statiilor de cale ferata amintite, in vederea eficientizarii sistemului feroviar, reprezinta doar unul dintre angajamentele Guvernului Romaniei in Memorandumul semnat cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.
D. CONSTANTIN