În vederea desfăşurării în bune condiţii a referendumului privind demiterea Preşedintelui României, în această perioadă dispozitivul de siguranţă publică a fost suplimentat, astfel încât să poată fi prevenite orice fapte de încălcare a legislaţiei în vigoare.

Astfel, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională, ce se pot produce premergător şi pe timpul desfăşurării Referendumului Naţional din data de 29.07.2012, sunt pregătiţi să intervină aproape 1 100 de poliţişti şi 900 de jandarmi.

La nivelul judeţului Prahova s-a instituit şi funcţionează Comandamentul Operaţional Judeţean, precum şi Centrul de Comunicare Judeţean, ambele având ca atribuţii coordonarea efectivelor de intervenţie în teren, preluarea şi intervenţia promptă la apelurile sosite prin Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112, răspunderea cu operativitate la orice solicitare etc.

De asemenea, au fost constituite echipe operative (poliţie) şi rezerve de intervenţie (jandarmi/poliţie S.I.R.) care, la ordin, să poată fi deplasate în zonele unde există riscul producerii unor acte de tulburare a ordinii publice, pentru soluţionarea unor situaţii neprevăzute şi în scopul lămuririi sau verificării unor sesizări, incidente sau evenimente în legătură cu referendumul.

Pentru combaterea turismului electoral, la nivelul I. P. J. Prahova au fost constituite 30 de filtre rutiere.

Totodată, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, precum şi la poliţiile orăşeneşti şi municipale au fost constituite echipe de cercetare a evenimentelor electorale ce se pot produce în perioada campaniei şi în ziua referendumului.

După finalizarea referendumului, în conformitate cu art.43^1 pct.(5) din Legea nr. 3 din 22 februarie 2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului „Biroul Electoral Central va înainta copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare Autorităţii Electorale Permanente, care le va verifica în vederea depistării eventualelor voturi multiple, în termen de 60 de zile de la data referendumului. În situaţia în care Autoritatea Electorală Permanentă va constata existenţa unor persoane care şi-au exercitat votul de mai multe ori, va sesiza organele de urmărire penală”.

Conform art. 54, alin.2 „persoana care votează fără a avea drept de vot ori alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”.