Dupa ce, in aceasta vara, au controlat o serie de firme care activeaza in sectorele constructii, forestier sau cel de morarit si panificatie, functionarii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Prahova au trecut, deunazi, pragul si la peste 30 de unitati de alimentatie publica (restaurante, braserii, terase) situate in Ploiesti, Campina, Sinaia sau Busteni. Insotiti, ca de fiecare data, de echipaje de jandarmi pentru evitarea unor evenimente nedorite, functionarii amintitei institutii au urmarit – la fel ca si in precedentele actiuni de control – identificarea agentilor economici care folosesc personal fara a detine contract individual de munca si modul in care sunt respectate prevederile legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca. Iar oamenii legii au avut, intr-adevar, serios de lucru, fiind sanctionati contraventional reprezentantii a peste jumatate dintre firmele controlate, valoarea totala a amenzilor depasind 30.000 de lei. Dupa cum ne-a precizat Dumitra Ionescu, inspector sef al ITM Prahova, abaterile constatate au fost diverse: de la folosirea unor persoane care munceau la negru, inexistenta certificatelor medicale necesare la angajare sau neintocmirea pontajelor privind prezenta salariatilor la serviciu, pana la lipsa echipamentelor de protectie sau folosirea unor prize electrice nerigidizate ori a unor cabluri electrice neprotejate care puteau produce, in orice moment, evenimente cu consecinte nedorite.
Asa cum s-a incetatenit in practica Ministerului Muncii, actiuni de control cu o tematica similara celei din Prahova au avut loc, in perioada 12-14 iulie a.c., la nivelul intregii tari, ocazie cu care au fost depistate fara forme legale de angajare 164 de persoane, iar pentru deficientele constatate firmele in cauza au fost amendate, in total, cu aproape 1.870.000 de lei. Semn ca in nenumarate unitati din domeniul alimentatiei publice pe primul plan se afla profitul si mai putin respectarea legalitatii.

C. DUMITRU