• Primele declaratii ale sefului DNA Ploiesti, Lucian Gabriel Onea
Lucian Gabriel Onea a fost investit – asa dupa cum v-am informat in numarul de ieri al ziarului – la inceputul acestei saptamani, in functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti, in a carei raza de competenta intra trei judete – Prahova, Dambovita si Buzau. Noul sef al DNA Ploiesti are 37 de ani, locuieste in Campina, este casatorit si urmeaza sa devina tata.
Activitatea sa de procuror a inceput in anul 1999, la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina, continuand cu delegarea in functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Moreni, pentru ca in ianuarie 2010 sa ajunga procuror la Serviciul Teritorial Ploiesti al Directiei Nationale Anticoruptie. Mandatul sau la conducerea institutiei regionale anticoruptie este de trei ani, cu posibilitate de prelungire cu inca trei ani, dupa expirarea primei perioade. Ieri, acesta a prezentat, in exclusivitate, pentru cititorii ziarului „Prahova”, care este situatia actuala privitoare la activitatea procurorilor DNA Ploiesti.
Cinci procurori, circa 200 de dosare in lucru
Cinci procurori se ocupa de toate plangerile si sesizarile venite din partea altor institutii ale statului si de sesizarile din oficiu care intra in aria de competenta a Serviciului Teritorial Ploiesti al DNA iar, ulterior, de instrumentarea dosarelor, intocmirea rechizitoriilor si trimiterea in judecata a celor acuzati de savarsirea infractiunilor economice cu prejudicii foarte mari, de cazurile de coruptie, precum si de infractiuni care aduc atingere intereselor economice ale Comunitatii Europene. „In prezent, procurorii Serviciului Teritorial Ploiesti au in lucru aproximativ 200 de dosare, aflate in diferite faze, care privesc toata gama de infractiuni date in competenta Directiei Nationale Anticoruptie. De exemplu, in cursul anului trecut, s-au intocmit 12 rechizitorii care au ajuns in fata judecatorilor. Un lucru bun este ca nu am avut situatii in care judecatorii sa solicite refacerea actului de sesizare a instantei, iar cele doua achitari definitive, care s-au petrecut anul trecut, nu au fost imputabile procurorilor”, ne-a declarat, ieri, procurorul sef al DNA Ploiesti, Lucian Gabriel Onea.
Acesta a precizat ca a crescut, in ultima perioada, numarul dosarelor intocmite pentru savarsirea infractiunilor contra intereselor Comunitatii Europene, a caror finalitate se raporteaza catre organismele Uniunii Europene, respectiv catre Comisia Europeana. Per total, au crescut continuu volumul de activitate si numarul infractiunilor cu dosare instrumentate de catre procurorii DNA.
„Orice sesizare venita pe adresa DNA, daca faptele prezentate intra in competenta institutiei, trebuie verificata. Foarte multe persoane vin cu plangeri la Directia Nationala Anticoruptie, iar acestea trebuie sa intre intr-un proces de verificare, mai ales ca, printre randuri, se pot strecura – in multe cazuri – prezumtive infractiuni care tin de dare de mita, de abuz in serviciu si altele. Pe de alta parte, s-au intocmit inclusiv procese-verbale de sesizare din oficiu in urma aparitiei unor materiale in presa”, a spus procurorul-sef Lucian Onea.
Referitor la asteptarile pe care ar trebui sa le aiba prahovenii privitor la activitatea DNA Ploiesti, Onea a precizat: „Vom fi consecventi in dosarele pe care le avem, trebuie sa avem continuitate in activitate”, subliniind si ca „infractiunile contra intereselor Comunitatii Europene si dosarele privitoare la acestea sunt prioritare in instrumentare, urmarindu-se solutionarea lor cu celeritate”.
Potrivit raportului privind activitatea desfasurata de Directia Nationala Anticoruptie in cursul anului trecut, Serviciul Teritorial Ploiesti s-a aflat in topul national la numarul de rechizitorii intocmite – 12, privitoare la 21 de inculpati, in conditiile in care, pana in august 2011, doar patru procurori au instrumentat dosarele pentru toate cele trei judete aflate in aria de competenta. Prin prisma obiectului, dintre cele 12 rechizitorii, trei au vizat infractiuni de coruptie, trei – infractiuni asimilate coruptiei, doua – evaziune fiscala, in timp ce patru rechizitorii au avut ca obiect fraudarea fondurilor europene (cu un prejudiciu total de 2.898.304,44 lei).
Violeta STOICA