La Ploiesti, primii votanti au fost inregistrati la ora 7,00
La Ploiesti, unii dintre alegatori au dorit sa-si exercite dreptul de vot chiar de la prima ora a deschiderii urnelor, respectiv ora 7,00. Situatia ca atare ne-a fost confirmata, de altfel, chiar de catre presedintii sectiilor de votare unde am dorit sa vedem cum se desfasoara procesul electoral, respectiv Sectiile de votare 1, 2, 15 si 17. Ba, la Sectia 1, amenajata in Palatul Culturii, presedinta sectiei de votare ne-a declarat ca primul alegator s-a prezentat chiar cu zece minute inainte de a se deschide procesul electoral. Pana la ora 12,30, la aceasta sectie, dintre cei 1.400 de alegatori inscrisi pe listele electorale permanente votasera 300 de persoane, la care s-au adaugat alte 22 – pe listele suplimentare, alegatorii fiind din Bucuresti, Constanta, Arges sau alte localitati din judet. La sectiile organizate in sediul Muzeului de Istorie si Arheologie si la Clubul Sportiv Municipal Ploiesti au venit sa voteze persoane din Iasi, Timisoara, Husi, Giurgiu si din alte localitati. Dupa cum ne-au precizat presedintii sectiilor de votare vizitate, pana la ora 13,30 venisera la vot mai ales persoanele in varsta.
De altfel, dupa ora 14,00, in Ploiesti, atmosfera a fost ca de adevarat cuptor. In ceea ce priveste neregulile, pana la ora mentionata, nu fusesera inregistrate incidente deosebite. De mentionat ca, probabil, tot din cauza temperaturilor ridicate, la sectia 71 din Ploiesti, unuia dintre membrii sectiei de votare i-a venit rau. Persoanei in cauza i-a fost acordat primul ajutor de catre echipajul Salvarii chemat la sectie si, pentru ca avea o criza de inima, aceasta a fost transportata la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti.
In ceea ce priveste prezenta la urne a prahovenilor, ramane de vazut, la momentul numararii voturilor, care a fost si efectul boicotului referendumului anuntat de catre cei de la PDL. Oricum, modul in care s-au prezentat prahovenii la vot, precum si informatiile furnizate de catre agentiile de presa, in ceea ce priveste situatia pe plan national, ne-au aratat ca incertitudinea asupra indeplinirii pragului de participare de 50%+1 dintre cetatenii cu drept de vot (necesar validarii referendumului) s-a mentinut pana in ultimul moment, respectiv pana la ora 23,00 cand s-au inchis sectiile de votare.
Reamintim insa ca, la primul referendum pentru demiterea presedintelui Traian Basescu, din 19 mai 2007, dupa numarararea voturilor, Prahova a fost al treilea judet din tara care a transmis rezultatele. Iar votul final de atunci a fost urmatorul: 322.148 de participanti, iar la intrebarea „Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?” (aceeasi intrebare care s-a regasit de altfel si pe buletinul de vot de la referendumul de ieri) 252.711 alegatori au votat pentru „NU”, iar 67.518 pentru „DA”.
Momentul „socotelilor” si al incheierii rafuielilor politice
In cartierul Ploiesti Vest, cei mai multi dintre cetateni au tinut sa-si exprime acest drept constitutional inca de la primele ore ale diminetii de ieri, probabil si pentru a evita temperaturile caniculare de peste zi. Cel putin asa au stat lucrurile la sectiile de votare carora le-am trecut noi pragul – respectiv cele cu numerele 80, 98, 103 si 115 – unde, pana la ora 13.00, votasera aproximativ 30 la suta dintre cetatenii arondati. Ca si la alegerile locale din 10 iunie 2012, si de aceasta data tot persoanele de varsta a treia au fost cele care au reprezentat grosul alegatorilor. Intrebat cu ce gand s-a prezentat la acest referendum, unul dintre pensionari ne-a declarat: „Am tinut sa-mi exercit acest drept fundamental, inainte de toate, pentru asigurarea unui viitor mai bun celor doi nepoti ai mei. In cei opt ani sub mandatul Traian Basescu, tara asta a mers din rau in mai rau, din cauza coruptiei, a cinismului si a clientelismului politic. A sosit, deci, timpul ca presedintele suspendat si clica lui sa de-a socoteala in fata natiunii pentru toate abuzurile savarsite”.
La randu-le, cu incredere intr-un viitor mai bun al acestei tari, s-au prezentat in fata urnelor si o buna parte dintre tinerii cu care am discutat. „Sper ca rezultatul acestui referendum sa puna capat tuturor rafuielilor politice, a luptei permanente pentru ciolan intre parlamentari, iar actualul Guvern sa fie lasat in pace, de catre Basescu si oamenii lui, pentru a trece, cat mai rapid, la masurile de redresare a economiei. Altfel, ajungem mai rau ca grecii sau spaniolii”, ne-a declarat V. Marian, 22 de ani, student.
Revenind la procesul electoral de ieri, la sectiile unde am mers noi nu au fost inregistrate evenimente deosebite, lucru confirmat inclusiv de catre observatorii care proveneau nu doar din partea unor organizatii sau fundatii, ci si a PDL. Totusi, nu putem trece cu vederea sesizarea doamnei Mariana Petre, presedinta Sectiei de votare nr.80, legata de faptul ca „reprezentantii primariei au schimbat, din nu stim ce motive, cu doar doua zile in urma, vechile liste cu arondarea blocurilor intre sectiile 80 si 81. In consecinta, multi oameni care s-au prezentat sa voteze in sectia noastra, asa cum au procedat si-n anii trecuti, a trebuit sa-i trimitem la sectia 81, pe canicula asta, ceea ce nu-i deloc placut, mai ales pentru batrani”. Putin suparata pe organizatorii referendumului se arata si presedinta Sectiei de votare nr. 103, doamna Emilia Popa: „Nu ne-a adus nimeni macar o sticla cu apa, desi suntem la jumatatea zilei, iar afara sunt peste 38 de grade Celsius!”.
Tinerii nu s-au grabit la urne
Pana la orele pranzului, in mai multe sectii de votare din zona de nord a Ploiestiului se prezentasera la vot aproximativ 20% dintre alegatorii inscrisi pe liste. Si de data aceasta, cei mai constiinciosi au fost batranii –unii dintre ei ajungand la sectii chiar cu cateva minute inainte de deschiderea urnelor. Daca unii alegatori au fost ajutati de nepoti sau de copii, altii au venit singuri, in baston. Am remarcat, insa, pe de alta parte, ca tinerii nu prea s-au grabit sa participe la vot, lasand, probabil, responsabilitatea referndumului pe… cei mari !
Pe listele suplimentase fusesera inscrisi, in cateva dintre sectiile de votare, cetateni veniti in concediu, la rude sau aflati in trecere prin oras. Presedintele uneia dintre sectiile de votare din sediul RATP ne-a precizat ca un observator din partea PDL, in timpul unei convorbiri telefonice, ar fi spus cuiva “sa nu te prind ca vii la vot”. Intrebati daca au existat probleme, cativa dintre jandarmii care asigurau ordinea si linistea publica in incinta sectiilor de votare din sediul RATP au sustinut, insa, ca nu au avut loc incidente in sectiile respective. Fie ca s-au aflat in scoli ori in alte institutii publice, membrii sectiilor de votare au suportat cu greu temperaturile ridicate, pe parcursul zilei de ieri. In lipsa aparatelor de aer conditionat si a ventilatoarelor, acestia au rezistat consumand apa rece…
La Campina, liniste si alegatori molesiti de caldura
La Campina, cel putin pana in dupa-amiaza zilei de ieri, referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost marcat de o mare apatie si de o evidenta lehamite din partea electoratului autohton.. Daca la recentele alegeri locale, temperatura atmosferei electorale a orasului a mai fost ridicata, pe ici, pe colo, de cate un incident neplacut – cum a fost disparitia unei stampile de vot dintr-o sectia de votare – la referendumul de ieri, nimic deosebit nu s-a intamplat, nicio pata de culoare nu a inviorat peisajul static si apatic al desfasurarii votului popular care va hotari daca Traian Basescu se intoarce la Palatul Cotroceni sau la carma unui petrolier.
La sectia de votare 172 de la Scoala Generala nr. 6, de unde, pe 10 iunie, a disparut o stampila de vot, presedintele sectiei ne-a asigurat, ieri, ca “vom fi extrem de vigilenti, astfel incat incidentul de la locale sa nu se mai repete.” Aceasta sectie, la care sunt arondati foarte multi localnici cu nivel de trai scazut, majoritatea din cartierul Pacuri, a avut la alegerile locale una dintre cele mai slabe prezente la vot. La ora 9.00, procentul votantilor a crescut cu 3-4 unitati procentuale.
La ora 10.00, putin peste 10% dintre campinenii cu drept de vot se prezentasera la urne. Apoi, dupa fiecare dintre orele urmatoare, la numarul procentual al votantilor s-au mai adaugat aproximativ 3-3,5 unitati, astfel incat s-a ajuns ca, la ora 14.00, aproape 25% dintre electorii municipiului sa-si exprime optiunea in legatura cu demiterea lui Traian Basescu.
Mai mentionam ca la Poiana Campina, la ora 15.00, prezenta la vot a fost sub nivelul inregistrat la Campina.
Mii de turisi au votat pe Valea Prahovei
Aproape 3.000 de turisti au votat, ieri, pe liste suplimentare, in statiunile Busteni, Sinaia si Azuga, in primele cinci ore de la deschiderea urnelor, Sinaia fiind singura localitate din Prahova in care a fost infiintata o sectie de votare in plus, comparativ cu alegerile locale din 10 iunie.
La Sinaia de pilda, in cele 11 sectii de votare din oras, aproximativ 1.200 de persoane au votat, ieri, in primele cinci ore de la deschiderea sectiilor de votare din statiune, pe liste suplimentare.
Cei mai multi dintre turistii care si-au exprimat optiunea la referendum la Sinaia au mers la sectia de votare amenajata in incinta Scolii “George Enescu”, situata in centrul statiunii, in apropierea marilor hoteluri. De altfel, aceasta sectie de votare a fost infiintata special pentru referendum.
La Azuga si Busteni nu au fost infiintate sectii de votare noi fata de alegerile locale, insa a fost suplimentat numarul cabinelor de vot in acele sectii in care autoritatile se asteaptau ca multi turisti sa vina sa voteze pe liste suplimentare.
Astfel, ieri, la Azuga peste 362 de persoane au votat pe liste suplimentare, in timp ce la Busteni au votat 1.425 de turisti, in primele cinci ore de la deschiderea sectiilor de votare.
N. DUMITRESCU, A. MAXIM, C. DUMITRU, A. BRAD