15 persoane, cu varste cuprinse intre 24 de ani si 50 de ani, foste consumatoare de alcool – printre care si trei femei – frecventeaza, in prezent, Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog (CPECA) Prahova, incercand sa scape de acest viciu.
De asemenea, in evidentele institutiei, in afara lor mai figureaza alti 260 de beneficiari ocazionali ai serviciilor centrului – consumatori de alcool in combinatie cu stupefiante sau diverse pastile.
Potrivit reprezentantilor institutiei, alcoolul este, de departe, cel mai uzual si la indemana “drog”, cu mult inaintea stupefiantelor sau a altor substante psihotrope.
Dupa cum ne-a spus Diana Giurgiuveanu, coordonator in cadrul CPECA Prahova, “ alcoolismul in judet reprezinta o problema serioasa. Daca, in urma cu doi ani, cifra consumatorilor se ridica la aproximativ 200.000, cu siguranta ca, azi, numarul consumatorilor << seriosi>> depaseste, in prezent, aceasta cifra”.
Potrivit interlocutoarei noastre, principalele cauze care determina consumul excesiv de alcool printre prahoveni sunt conditiile economico-sociale ( au avut loc de munca, dar nu il mai au, cautarea si negasirea altuia, teama de a-si pierde serviciul), dezamagirile in plan familial etc. Uneori, la centru s-au prezentat si persoane care au oferit drept scuza a faptului ca s-au apucat de baut explicatii hilare, de genul “ Ce sa fac daca stau cu dusmanul in casa ? Nu rezist!”.
Din experienta personalului de la CPECA, in mediul rural se consuma cel mai mult alcool, fiindca multi dintre cei care cad in patima bauturii au in propria gospodarie vita-de-vie sau pruni, si au, de asemenea, posibilitatea de a-si prepara, acasa, alcoolul. Totodata, o alta circumstanta favorizanta este aceea ca la carciumile din sate se vinde si pe datorie – pe caiet – bautura.
De asemenea, la muncile agricole, conditia multora de a accepta sa fie zilier este aceea ca angajatorul sezonier sa-i dea, in afara de bani, si alcool. De regula tuica !
Reprezentantii CPECA ne-au mai spus ca un procent destul de mare dintre infractiunile comise in judet au avut loc pe fondul consumului de alcool sau al pastilelor in combinatie cu acesta, in final ajungandu-se chiar la dementa si crime, asa cum s-a intamplat recent la un bar din satul Cioceni, cand un barbat a fost injunghiat mortal cu ciobul unei sticle de bere !
In incercarea de a diminua acest fenomen, a consumului exagerat de alcool s-a incercat infiintarea, si in Ploiesti, in urma cu doi ani, a unui Grup al
Alcoolicilor Anonimi. A functionat o perioada scurta de timp, insa, s-a… autodizolvat din lipsa de clienti !
Fl. TANASESCU