Proiectul „Violenta domestica – o provocare pentru fiecare”, inceput pe 5 decembrie anul trecut si derulat de catre Asociatia „Compassion & Care”, cu finantarea organizatiei Transtion’s Gate, din S.U.A., s-a finalizat recent. Scopul proiectului a fost sa traga un semnal de alarma asupra cresterii si agravarii acestui fenomen in judetul Prahova, printr-o campanie de informare si sensibilizare a tinerilor asupra violentei domestice. Valoarea proiectului a fost de 32.631,30 lei, din care suma de 29.168 lei a fost alocata de organizatia finantatoare.
Concret, in cadrul proiectului, 750 de tineri, din mediul urban, cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani si elevi la Liceul Teoretic ,,Nichita Stanescu’’ din Ploiesti, alaturi de 27 profesori diriginti din cadrul aceleiasi institutii, au fost informati despre violenta domestica, despre tipurile de abuz si efectele acesteia, precum si despre aspectele legale in domeniu.
,,Aceasta campanie cred ca era necesara, daca tinem cont de statisticile ingrijoratoare ale Inspectoratului Judetean de Politie Prahova care arata o crestere a numarului de astfel de cazuri. Daca, in primele patru luni ale lui 2011, s-au inregistrat oficial 147 de cazuri de violenta intrafamiliala, cinci dintre acestea fiind grave – un omor, o tentativa de omor, un caz de vatamare corporala grava si doua violuri – anul acesta, tot in primele patru luni, au existat mai multe cazuri de violenta petrecute in familie, respectiv 204. Dintre acestea, sase au fost grave, inregistrandu-se trei omoruri, o tentativa de omor si doua violuri. Se poate observa si severitatea cazurilor tot prin comparatie, fiind necesar sa mentionam ca numarul real al acestora nu se cunoaste, deoarece nu toate victimele au curaj sa-si reclame agresorii’’, ne-a precizat Paula Oprea, presedintele asociatiei mentionate. Potrivit datelor statistice furnizate de catre IPJ Prahova, la nivelul anului 2011 au existat peste 460 de cazuri de violenta intrafamiliala. ,,In ceea ce ne priveste, chiar daca asociatia noastra se afla la inceput de drum, nefiind foarte cunoscuta, pot spune ca numarul femeilor afectate de violenta domestica este, de asemenea, in crestere. In prezent, avem o medie lunara de 3-4 persoane care vin la noi pentru consiliere, mai mare ca anul trecut. In general, in majoritatea cazurilor sunt femei cu varste cuprinse intre 28 -35 de ani, cu studii medii, venit mic, atat din mediul rural, cat si din mediul urban. Cel mai grav caz de anul acesta a fost al unei femei pana in 35 de ani, care are si un baietel si care a fost batuta in asa hal incat avea rupte organe interne. Acum, dupa ce a fost operata, se afla intr-un adapost in siguranta. Ar mai fi de mentionat ca au venit la noi si femei agresate din alte zone, precum Slatina, Bucuresti’’, ne-a mai precizat interlocutoarea noastra. Potrivit acesteia, in doua treimi dintre cazuri, un factor favorizant pentru violenta domestica este si consumul de alcool.
Asociatia ,,Compassion and Care’’ofera servicii sociale pentru femeile si copiii care sufera din cauza violentei intrafamiliale, acordand in acest sens consiliere sociala in cadrul centrului „Josephine Knox”, din Ploiesti, dar si psihologica, plus consultanta juridica. Tot in cadrul acesteia, functioneaza si un grup de suport Al – Anon pentru persoanele care au alcoolici in familiile lor.
C. DOBRE